• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Buzdolabı Düzenleme Kuralları – Püf noktalar

Buzdolabı düzeni için neyin nasıl yerleştirilmesi konusunda detayları bilmek gerekir. Bunlar hem sağlık hem de düzen açısından önemlidir.

İçerik
  1. Buzdolabı düzeni
  2. Derin Dondurucu

1Buzdolabı düzeni

Buzdolabı düzeni yaratmak için kullanılacak olan bölmelerin detaylı şekilde yerleştirilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir.  Buzdolabı bölmeleri arasında;

  • Üst raf
  • Orta raf
  • Alt raf
  • Meyve ve sebze kutusu
  • Kapakta bulunan üst raf
  • Kapakta bulunan yumurtalık
  • Kapakta bulunan orta raf
  • Kapakta bulunan alt raf
  • Derin dondurucu rafı ve kapağı bulunmaktadır.

im001368

Üst raf

Buzdolabı düzeni kapsamında üst raf en soğuk olan raf arasında yer alır. Üst raf düzeni için bozulma işlemi çok çabuk gerçekleşen ürünlerin konulması gerekmektedir. Günlük tüketime uygun olan gıdalar için bu rafın tercih edilmesi gerekmektedir. Genelde et ve süt ürünleri için kullanılan üst raf bölmesinin temizliği de oldukça önemlidir.  İki günde bir karbonatlı su yardımı ile silinmesi ve durulanması gerekir.

Orta raf

Buzdolabı düzeni kapsamında orta kısımda yer alan rafa kesinlikle pişmiş olan ürünlerin konulması uygundur. Yemeklerin yanında yoğurt, hazır olan sandviçler ve kahvaltı için tercih edilen ürünler bu kısıma yerleştirilmelidir. Orta rafta genelde yemek dökülmesinden kaynaklı olarak sıkıntı yaşanır. Mutfakta buzdolabı yeri için kesinlikle bu kısmın sık şekilde temizlenmesi gerekirse günlük olarak bez ile silinmesi gerekmektedir.

im001369

Alt raf

Mutfakta buzdolabının yeri tam anlamı ile ayarlandıktan sonra alt raf çabuk çürüyebilecek olan meyve ve sebzeler için kullanılmalıdır. Bu kısımda nane, çilek, şeftali, kayısı, maydanoz gibi ürünlerin saklanması uygundur. Buzdolabı düzeni kapsamında yeşil yapraklı olan sebze ve meyveler kesinlikle havlu kâğıt serilerek saklanmalıdır. Havlu sebzelerin uzun ömürlü olmasına olanak sağlayacak olan bir etkendir.

Meyve ve Sebze Kutusu

Meyve ve sebzeler en altta yer alan kutularda saklanmalıdır ve bu kutular bu tarz ürünler için özel olarak tasarlanmıştır. Meyve ve sebzelerin nemli ve ıslak olamaması çok önemlidir. Bu şekilde saklanan ürünler hızlı şekilde bozulmaya ve çürümeye başlayacaktır. Özellikle bu kutuların temizlik açısından nemli bırakılmaması da önemlidir. Çürüme ile alakalı olan sıkıntılarda vakit kaybetmeden temizlenmesi sağlık açısından önemlidir.

im001370

Kapakta Bulunan Üst Raf

Buzdolabı düzeni kapsamında bu rafta salça, konserve ve margarin gibi ürünlerin saklanması uygundur. Özellikle margarin açıldıysa buzdolabının en üst rafına alınması gerekir. Kapakta bulunan rafların tümünün karbonatlı su ile silinmesi ve bez yardımı ile kurulanması gerekir.

Kapakta Bulunan Yumurtalık

Yumurtalık bölmesi buzdolabı düzeni için özel olarak tasarlanmaktadır. Bu kısmın özellikle kapaklı olması var olan bakterilerin başka gıdalara bulaşmasının önüne geçecektir. Yumurtaların yıkanmadan konması gerekir ve sivri kısmının aşağıya bakması gerekmektedir.

Kapakta Bulunan Orta Raf

Kapakta yer alan orta raf sütlerin, ketçapların, mayonezlerin ve sosların saklaması amacı ile kullanılmalıdır. Kapakta bulunan rafların ortalama ısıları bunların saklaması açısından oldukça uygundur.

Kapakta Bulunan Alt Raf

Meyve suyu, kola, içki tarzındaki ürünlerin saklanması için uygun olan alt raf bunların uzunluğuna göre takılmalıdır.

2Derin Dondurucu

Derin dondurucu için hazırlanan gıdaların uygun şekilde paketlenmesi ve düzgün şekilde istiflenmesi gerekir. Uygun olan poşetlerde yırtılmadan saklanması gerekmektedir. Poşetlerin vakumlanması yer açısından avantaj sağlayacak olan en önemli detaydır. Derin dondurucuda bulunan kapak rafları özellikle sulu olan gıdaların saklanması için kullanılır. Özellikle et suyu kullanımı için uygundur.

im001371

Buzdolabı Düzeni ve Temizliği Hakkında Püf Noktalar

  • Buzdolabında saklanacak olan ürünlerin kokularının dışarı çıkmaması için saklama kabı kullanılmalıdır.
  • Elektrik kesintisi olduğunda buzdolabı kapağı kesinlikle açılmamalıdır.
  • Buzdolabı düzeni için hafta 1 gün mutlaka her tarafının silinmesi uygundur.
  • Kullanılacak olan gıdaların ve daha sonra kullanılacak olan gıdaların uygun raflara yerleştirilmesi hem temizlik hem de sağlık açısından önemlidir.
  • Buzdolabı düzeni için gıdaların cam olan ürünler içinde saklanması en uygun olanıdır.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,20 out of 5)
Loading...