Mutfak Tezgâh Arası Seramik Modelleri Nasıl Kullanılmalı ve Nasıl Döşenmelidir?
Özellikle mutfak kısımlarında kullanılacak olan seramik, mozaik, tezgâh arası cam, duvar karoları, duvar fayans modelleri ve zemin fayans modelleri vitra, kale, ege ve Kütahya seramik gibi ünlü olan markalar tarafından kaliteli ve şık tasarımlar ile tüketiciye sunulur.
1Mutfak Tezgâh Arası Seramik Modelleri
Mutfak da kullanılan tezgâh arası seramik modelleri doğallık, güç, dayanıklılık ve mükemmel estetik özellikleri ile mutfaklardaki dekorasyonu sağlamak adına yaygın şekilde kullanılır. Düzgün ve kaliteli şekilde seçilecek olan fayans, duvar taşları karoları, mutfak tezgâh arası cam seramik ve normal seramikler uzun süre kullanımın yanı sıra mutfaklara kişilik katar. Bundan dolayı yüzey tabakası daha yüksek mukavemetli ve aşınma direnci, daha dayanıklı malzeme olmalıdır. Özellikle mutfak kısımlarında kullanılacak olan seramik, mozaik, tezgâh arası cam, duvar karoları, duvar fayans modelleri ve zemin fayans modelleri vitra, kale, ege ve Kütahya seramik gibi ünlü olan markalar tarafından kaliteli ve şık tasarımlar ile tüketiciye sunulur. Özellikle mutfaklarda kullanılacak olan mozaik çeşitleri, cam tezgâh arası modelleri ve zemin fayans modellerinin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar içinde;
- Yüksek mukavemet ve darbe dayanımı
- Suya dayanıklılık
- Deformasyona dayanıklılık
- Bakım kolaylığı
- Kimyasal dirence karşı dayanıklılık
- Yüksek sıcaklıklara direnç
Mutfak seramik, duvar ile tezgâh arası boyutlu cam, mozaik, fayans ve zemin için yapılacak olan ürünlerin modelleri konusunda dikkat edilecek olan noktalar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediğinde sorun yaşamak kaçınılmaz bir hale gelir.
- Dikkatle kenar yongalarının ve çatlakların bulunmaması, duvar ile tezgâh arası boyutlu cam, mozaik, fayans ve zemin kalitesini kontrol etmek gerekir. Malzemenin yüzeyi tamamen sağlam ve düzgün olmalıdır.
- Duvar, zemin veya apron gereksinim duyulan ürünlerin ölçüleri hesaplanırken, çıkıntılar ve girintiler % 10 ila % 15 daha büyük düşünülerek hesap edilmelidir.
- Zemin ve banyo kaplamalarında kaba bir yüzeye sahip bir malzeme kullanılmalıdır. Hatta bu sayede temizlenmesi daha kolay olacaktır.
- Mutfak duvar ile tezgâh arası boyutlu cam, mozaik, fayans ve zemin için yapılacak olan ürünlerin modellerinin su direncine dikkat edilmelidir. Vitra, kale, ege ve Kütahya seramik gibi ünlü olan markalar tarafından su direnci olan ürünler tasarlanmaktadır.
2Döşeme Teknikleri
Basit döşeme; malzeme birbirlerine yakın duvarlarına paralel olarak yerleştirmek gerekir. Mutfak ve banyo duvar ile tezgâh arası boyutlu cam, mozaik, fayans modelleri için uygun istifleme en kolay ve hızlı yoldur.
Diyogonel döşeme; kendinden renkli kare mozaik bloklar için ideal kaplamadır. En zorlu ve cazip türlerinden birisi olmasına rağmen zor döşenir. Banyolar, duvarlar ve zemin düzeyini genişletir.
Duvar döşeme; tek renkli dikdörtgen fayans için en uygun olan döşeme şeklidir. Özellikle iç özgünlük sağlar.
Balık kılçığı; ahşabı taklit dikdörtgen fayans için idealdir. Parke şeklinde görünümü olduğu için sık döşenir.
Modüler döşeme: Özel bir figür, küçük bir mutfak için güzel modelleri ile seçenekleri bulunur. Vitra, kale, ege, Çanakkale ve Kütahya seramik gibi ünlü olan markalar tarafından üretilir.
Mutfaklarda mozaik ve camlar geleneksel fayans yerine dekorasyon için en popüler yöntemlerden biri haline gelmiştir. Mozaik yüksek aşınma direnci ve dayanıklılık ile karakterizedir. Desenleri çok renkli yapıları, küçük kare modelleri ile kolay şekilde monte edilir. Mozaiklerin iki tipi bulunur. Bunlar;
Seramik; imalat çeşitleri içinde fayans, cam kaplama bulunur.
Cam; Sıcaklığa dayanıklı olan modeller aynı zamanlar fiyatları bakımından da pahalıdır. Cam modellerin özellikle 3 boyutlu olan modelleri sık şekilde tercih edilir.
Karo mozaik ürünler taban kaplaması ve duvarlarda bir önlük misali dekorasyon ürünü olarak da kullanılır. Mozaik ürünler oldukça dayanıklı, güçlü, temizlik ürünlerine karşı dayanıklıdır. Bu özelliklerinin yanı sıra özgünlük ve desen oluşturmak adına kullanılır.