• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Banyo Fayanslarının Temizliği ve Temizlik Yöntemleri

Banyo fayanslarının temizlik işlemi nasıl gerçekleştirilir, kullanılan malzemeler nelerdir, hangi şekillerde temizlik yapılabilir, fayans aralarının rengi nasıl açılır hakkında makale.

İçerik
  1. Banyo Fayans Temizliği
  2. Sirke İle Temizleme
  3. Karbonat ve Çamaşır Suyu Yöntemi
  4. Karbonat ve Kaya Tuzu Yöntemi

1Banyo Fayans Temizliği

Özellikle banyo gibi alanlarda kullanılan fayansların temizliği hem banyonun hijyenik bir alan olması, hem de insan sağlığı açısından önemli bir konudur. Sürekli olarak sıcaklık ve nemle karşı karşıya kalan, sıklıkla kullanılan bir alan olduğu için banyolardaki fayanslar çok çabuk kirlenmektedir. Sadece fayanslardaki temizlik bazen yeterli olmamakta, fayans aralarındaki derzlerde de kimi zaman temizlik uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu alanlar temizlenmesi zor olduğu için zaman içerisinde biriken kirler bir yoğunluk oluşturarak renk kararmasına bile neden olabilmektedir.

Bu nedenlerden ötürü banyo fayans temizliği önemli ve bir o kadar da çaba ve uğraş gerektiren bir konudur. Fayans temizliği için iki ayrı metot kullanılabilir:

  • Deterjan ve doğal maddeler kullanılarak yapılan temizlik
  • Ağır kimyasal maddeler kullanılarak yapılan temizlik

Her iki yöntem de zaman zaman kullanılmakla birlikte tercih noktasında kullanıcının öncelikleri ve temizlenecek olan fayansların kirlilik oranları göz önüne alınmalıdır. Normal fayans temizliği daha kolay gerçekleştirilebilirken, fayansların arasındaki derzlerin temizlenmesi daha güç olmaktadır.

Banyo fayansları sürekli olarak ıslaklık ve neme maruz kaldıkları çok kısa sürede kirlenebilmekte ve oluşan kirler fayans aralarındaki derzlere nüfuz edebilmektedir. Bu açıdan fayansların temizliği sık sık uygulanması gereken temizlik işlemleri gerektirir. Bu temizlik yöntemleri kişilerin tercihlerine göre farklı farklı şekillerde olabilmektedir.

2Sirke İle Temizleme

Bu yöntem özellikle kimyasal maddelere karşı alerjisi olan ve evinde ufak bebeği olanlar için oldukça kullanışlı bir yoldur. Tamamen doğal maddelerle temizlik işlemi gerçekleştirildiği için sağlığa zararlı herhangi bir içeriği bulunmamaktadır. Bu yöntemde tercih edilen sirke türü üzümden elde edilen beyaz sirkedir.

  • Rahatlıkla bulunabilecek olan bir fısfıs kabının yarısı beyaz sirke ile doldurulur
  • Kabın diğer yarısına da ılık su ilave edilir
  • Bu sıvılar karıştırılarak bir müddet beklemeye bırakılır

Elde edilen temizlik karışımı fayanslara sıkılarak bir müddet beklenir ve daha sonra bir bez veya sünger yardımıyla ovarak silinir.

3Karbonat ve Çamaşır Suyu Yöntemi

Bu yöntem özellikle daha inatçı lekelerde ve daha kirli fayanslarda kullanıldığı zaman işe yarayan bir yöntemdir.

  • Bir ölçek çamaşır suyu ve üç ölçek karbonat bir kap içerisine boşaltılır
  • Bir süre aynı kap içerisinde karıştırılır
  • Elde edilen karışım temizlenecek olan fayansların üzerine sürülür
  • Yarım saat fayansların üstünde bekletilen karışım ılık su ile durulanır

Bu yöntem ile aynı zamanda fayansların arasındaki kirlenmiş olan derzleri de temizlemek mümkündür. Her ne kadar fayanslar temizlense de aralarındaki derzler kirli olduğunda istenilen etkinin sağlanması pek mümkün olamamaktadır. Bu nedenle derz temizliği de aynı şekilde önemlidir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz karışım derzlere sürülüp yarım sat bekledikten sonra bir diş fırçası yardımıyla ovulursa, derz temizliği açısından başarılı bir uygulama olabilir. Bunun yanısıra satılan derz kalemleri aracılığı ile de derzler zaman zaman boyanarak daha temiz bir görüntü elde edilebilir.

4Karbonat ve Kaya Tuzu Yöntemi

Karbonatın fayans temizliğinde diğer bir kullanımı sıvı haline getirmeden toz halinde karbonat kullanmaktır. Özellikle yağlı yüzeyli fayans temizliğinde etkili olan bir yöntemdir.

  • Toz halindeki karbonat fayans yüzeyine sürülür
  • On beş dakika boyunca bekletilir
  • Bol su ile durulanır

Diğer bir yöntem olan kaya tuzu kullanımı ise özellikle daha kirli olan fayansların temizliğinde kullanılır. Kaya tuzu aynı zamanda fayansların parlaklığını artıran bir temizleme maddesidir. Karbonatla birlikte kaya tuzu da karıştırılırsa hem kolaylıkla fayanslar temizlenebilir, hem de oldukça parlak bir görünüm elde edilebilir.

Fayans temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalat vardır. Bunlara dikkat edilirse hem daha başarılı bir temizlik işlemi gerçekleştirilmiş olur, hem de aynı zamanda da daha sağlıklı bir ev ortamında yaşanmış olur.

  • Fayans temizliğinde kesinlikle tel fırçalar kullanılmamalıdır. Bu tür fırçalar fayans yüzeylerini zedeleyeceği için zaman içinde parlaklıklarının kaybolmasına neden olurlar.
  • Ağır kimyasal maddeler mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır. Kullanılmak zorunda kalsalar bile bu tür ürünler kesinlikle derzlere uygulanmamalıdır. Bu tür uygulamalar derzlerin zarar görmesine yol açacak ve çözünüp kaybolmalarına yol açar.
  • Fayansların temizliği sık aralıklarla gerçekleştirilmelidir. Uzun zaman aralıkları halinde yapılan temizlikler kirlerin birikerek yoğunlaşmasına neden olurlar.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...