• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Mutfakta Pratik Fırın Temizliği Konusunda Öneriler

Mutfaklarda sık kirlenen bölümlerin başında gelen fırınların doğal ve kimyevi yöntemlerle temizlenmesi için ip uçları

İçerik
  1. Fırın Temizliğinin Püf Noktaları
  2. Fırın Temizleyici Maddeler
  3. Karbonatla Fırın Temizleme
  4. Fırın Temizleme Spreyi Kullanımı
  5. Amonyakla Fırın Temizliği
  6. Fırın Parçalarının Temizlenmesi
  7. Fırın Camı Temizliği
  8. Fırın İçi Temizliği
  9. Fırın Tepsisi Temizliği
  10. Fırın Kapağı Temizliği
  11. Mikrodalga Fırın Temizleme Yöntemleri
  12. Yanmış Fırın İçi Temizleme Önerileri
  13. Kendi Kendini Temizleyen Fırınlar

1Fırın Temizliğinin Püf Noktaları

Fırın mutfakta yemek pişirilen bölge olması nedeniyle sıkça kirlenen ve temizlenmediği taktirde mutfağın diğer bölümleri ne kadar temiz olursa olsun ortama temiz olduğuna dair izlenimin gelmeyeceği bir bölümdür.

Mutfak hem yemek pişirme hem de oturma alanı olarak kullanılan bir bölüm olması nedeniyle fırının temizliğine çok dikkat edilmelidir. Tüm bu hususların bilinmesine rağmen fırın temizliği konusunda bayanlar isteksiz olabilmektedir. Bayanların genelinin fırın temizliği konusunda isteksiz olmalarının sebebi fırın nasıl temizlenir sorusunun pratik cevabını bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Temizlenmeyecek fırın sandık

Temizlenmeyecek fırın sandık

Fırın temizliği yaparken mutsuz olmamak için fırın temizleme yöntemlerini iyi bilmek fırın nasıl temizlenir, fırın içi nasıl temizlenir, fırın yağları nasıl temizlenir ve bunları yapıabilmek için fırın temizleyici malzemeler nelerdir iyi bilinmesi gerekmektedir. Fırın temizleme yöntemlerini ;

  • Doğal yöntemlerle fırın temizleme yöntemleri
  • Kimyasal maddeler kullanarak fırın temizleme yöntemleri

olarak iki ana başlık altında toplamak mümkündür.

2Fırın Temizleyici Maddeler

Fırın temizleyici maddeler fırının temizlenecek bölgesine göre değişiklikler göstermektedir. Fırının sadece dışında zamana ve temaslara bağlı olarak ortaya çıkan kirler, lekeler temizlenecekse farklı malzemeler, pişirilen yemeklere nedeniyle fırının içinde meydana gelen kirler temizlenmek isteniyorsa daha farklı malzemeler tercih edilmektedir.

Fırının iç yüzeyinin veya dış yüzeyinin temizlenmesi seçilecek olan malzemeler arasında değişiklikler gösterirken fırının doğal yöntemler kullanılarak mı yoksa kimyasal maddeler kullanılarak mı temizleneceği de malzemeler arasında değişkenlikler gösterilmesine neden olmaktadır.

im001355

3Karbonatla Fırın Temizleme

Karbonat yardımıyla fırın temizleme yöntemini kimyasal malzemeler kullanmadan yapılan doğal yöntemler tercih edilerek yapılan fırın temizleme işlemlerin en başı olarak sayabiliriz. Kendini temizleyen fırın kullanmayan bir bayanın yemek pişirdiği ortam olan fırın temizliğinde kimyasal maddeler tercih etmek istemiyor oluşu normal karşılanmalıdır. Sağlık için en faydalı olan yöntemin doğal yöntemler olduğu unutulmamalıdır.

Karbonat kullanımı çok iyi bir fırın temizleme yöntemi olmasına rağmen fırın temizlemenin püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmayanların pek tercih edebildiği bir yöntem değildir.

  • Bir buçuk su bardağı kadar karbonat
  • Çeyrek su bardağı kadar beyaz sirke
  • Beyaz sirke bulunamadığı durumlarda yerine aynı miktarda doğal elma sirkesi
  • Yarım su bardağı sıvı sabun, sıvı sabun yerine arap sabunu da aynı miktarda kullanılabilmektedir.
  • Karışımın eşit miktarda dağılmasını sağlayabilmek adına yeteri miktarda su

Tüm bu malzemelerin bir kap yardımıyla karıştırılması sonrasında sürülebilecek kıvamda bir karışım elde edilmelidir.

Karışım hazırlandıktan sonra fırının iç temizliğinde sayabileceğimiz ürünler olan tepsiler ve ızgaralara değdirilmemelidir. Izgara ve fırınlar çıkarıldıktan sonra lavabo ortamında temizlenmelidir.

Mutfakta kolaylıkla bulabileceğiniz pasta fırçası veya varsa küçük boya fırçası yardımıyla hazırlamış olduğunuz karışımı fırının iç bölgesindeki yan tabanlara ve alt kısımlara yedirmelisiniz. Sürülebilir kıvamda oluşturulan karışım bahsettiğimiz bölgelere tatbik edildikten sonra frıın kapağı kapatılmalı ve 8 – 9 saat boyunca kapalı vaziyette beklemelidir. Ertesi gün kapak açıldıktan sonra bir sünger vasıtasıyla lirlenen bölgelerdeki kir tabakalarını alabilir hale geleceksiniz. Sünger ve su vasıtasıyla kirli bölgeler kirlerden arındırıldıktan hemen sonra temiz bir bez yardımıyla temizleme işlemine geçilebilir.

4Fırın Temizleme Spreyi Kullanımı

Fırın özellikle yemek yapılan araç olması nedeniyle mutfakta en yoğun kirin bulunabileceği ortamdır. Fırında oluşan kirler bazen zorlu olmadıkları için kolay işlemlerle halledilebilirken zorlu kirlerin olması temizlik açısından sıkıntı yaratabilmektedir. Bu durumlarda destekleyici ürünler kullanılması gerekebilmektedir. Fırınlardaki zorlu lekelerin çıkarılması için kullanılan spreyler fırın temizleme yöntemlerinden kimyasal olanların başında gelmektedir.

Fırın temizleme spreyleri bayanlar için genellikle pahalı gelse de bir kere kullanmış oldukları elde ettikleri sonuca baktıklarında daha önce kullanmamış olmalarına pişman olmaktadırlar. Fırın temizleme spreyleri farklı markalar tarafından üretilse ve markalara bağlı olarak kullanım yöntemleri ufak değişiklikler gösterse de genel itibariyle işleyiş aynı mantık üzerinedir.

Fırın spreyleri fırının içinde bulunan ızgara bölgesine, fırının pek kimyasallarla dokunulmayan camına, alt tarafında bulunan ve en basit haliyle dolap kısmı olarak adlandırabileceğimiz bölüme sıkılmalıdır. İlk sıkılma anında dahi kar yağmış gibi beyaz bir görüntünün geleceğini göreceksiniz. Firmaların üretmiş oldukları fırın temizleme spreyleri arasında değişiklikler olsa da genel olarak anlatmamız gerekirse en az 1 saat en fazla da 24 saat süreyle fırına tatbik edilen spreyin ilgili yüzeylerde kalması sağlanmalıdır. Fırın temizleme spreyi üzerinde yer alan bilgiler doğrultusunda yeteri kadar bekledikten sonra fırının içinin ve camının temizliği için sadece silme işleminin yapılması yeterlidir.

Bölgede sprey nedeniyle oluşan tortunun beraberinde kir namına ne varsa beraberinde gelecektir. Size de sadece silme işleminden sonra fırının iç yüzeyini temiz ve kuru bir bezle kurulama işlemini yapıp geçmişte harcadığınız emeklere ve zamana üzülmek kalacaktır.

Kabartma tozu - Limon ve Karbonat tan oluşur, o yüzden yağları veya yanmış yerleri temizlemede çok pratik bir yöntem

Kabartma tozu – Limon ve Karbonat tan oluşur, o yüzden yağları veya yanmış yerleri temizlemede çok pratik bir yöntem

5Amonyakla Fırın Temizliği

  •  Fırın 65 derecede çalıştırılmalıdır.
  • Fırının tamamen ısınmasından sonra fırın kapatılmalıdır.
  • Fırının alt bölümüne bir kap içerisinde kaynar su koyulmalıdır.
  • Fırının üst bölümüne bir kap içerisinde amonyak koyulmalıdır.
  • En az 1 saat boyunca fırının kapağını kapatarak bu şekilde bekletin.
  • Fırını açtıktan sonra ılık bir su, bir miktar amonyak, sıvı detarjan karışımı hazırlayarak süngerle fırını temizleyin.

Fırın tepsisi temizliği konusunda da yardımcı olacak olan bu yöntemin uygulanması sadece elektrikli frıınlar için geçerlidir. Gazlı fırınlar için amonyakla fırın temizliği kesinlikle uygulanmamalıdır. Elektrikli fırınlarda inox fırın temizliği için de bu yöntem başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

6Fırın Parçalarının Temizlenmesi

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi fırın temizliği mutfaktaki eşyalar arasında temizliği en zor olandır. Bunda kalmış yemek kirlerinin, yemek yanıklarının, yağların sebep olmasının haricinde fırında temizlenmesi gereken birçok parçanın bulunması da neden olmaktadır. Fırın parçalarının temizlenmesi dediğimizde aklımıza fırın ızgarasının temizliği, fırın tepsisinin temizliği, fırın camının temizliği, fırın içinin temizliği ve fırın kapağının temizliği gelmelidir.

Her birinde biriken kir farklı olabileceği için hepsinde ayrı ayrı işlemlerin uygulanması gerekebilmektedir.

7Fırın Camı Temizliği

Fırın camlarının temizliği için farklı yöntemler olsa da kökten çözüm fırın camlarının sökülerek fırından bağımsız bir hale getirilmesi ve temizlenmesidir.

Fırın camlarının sökülerek temizlenmesi için fırının garanti süresinin bitmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Fırın camlarının sökülerek temizlenmesi kökten çözüm olsa da camların sökülüp takılmasının çeşitli riskleri olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Fırın camları söküldükten sonra normal cam siler gibi malzemeler kullanılarak fırın camı temizliği gerçekleştirilebilmektedir.

8Fırın İçi Temizliği

Fırın içi temizliği fırın temizleme işleminde en çok zorlayan ve çok vakit alan bölgedir. Fırın içinin temizleme yoğunluğu içinde daha önceden pişirilmiş yemeklerin cinsine, pişirme derecesine göre dahi değişiklikler göstermektedir. Fırın içi temizliği dediğimiz zamana özellikle yanmış fırın içi nasıl temizlenir sorusunu vermek gerekmektedir.

Yanmış fırın içi temizliğinde fırın temizleme spreyleri, amonyak ve karbonat uygulamaları tercih edilebilmektedir.

9Fırın Tepsisi Temizliği

Fırın tepsisi temizleme işlemleri tepsinin kirine göre değişiklikler göstermektedir. Fırın içinin kiriyle benzer bir kire sahip olacağından fırın içinde tercih edilen temizleme yöntemi fırın tepsisinde de kullanılabilmektedir. Fakat fırın tepsileri fırınlardan bağımsız olduğu ve sökülerek lavaboda veya farklı yöntemlerle temizlenmesi gerçekleştirilebileceği için daha kolay olduğu söylenebilmektedir.

Fırın tepsilerinde fırın temizleme spreyleri tercih edilebileceği gibi lavaboda çeşitli temizlik malzemeleriyle daha ekonomik çözümler üretmekte mümkündür.

10Fırın Kapağı Temizliği

Fırın kapakları genellikle yemek pişirme kirlerinden bağımsız olarak toz, leke ve parmak izi gibi kirlere maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle fırın kapaklarının temizliği fırının diğer parçalarına göre vakit ve yöntem olarak daha kolay yollarla aşılabilmektedir.

Fakat sürekli dokunmaya maruz kalmaları ve fırının önünde bulunmaları nedeniyle sürekli göz önünde olmaları nedeniyle temizleme işleminin diğer fırın parçalarına göre daha sık gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Fırın kapağı temizlemede karbonat kullanılır, su ile karıştırıp bezle yıkanır

Fırın kapağı temizlemede karbonat kullanılır, su ile karıştırıp bezle yıkanır

11Mikrodalga Fırın Temizleme Yöntemleri

Mikrodalga fırın temizliği genel olarak standar elektrikli veya gazlı fırınların temizliğine benzer olsa da pratik birkaç yöntemden bahsedeceğiz.

  • Evlerde kolaylıkla bulunan bulunmasa dahi kolaylıkla temin edilebilecek bir limonu ikiye bölüyoruz ve suyunu sıkıyoruz.
  • Mikrodalga fırının içine koyabileceğimiz bir kasenin yarısına kadar su doldurup mikrodalga fırının içine koyuyoruz.
  • Suyun içerisine sıkmış olduğumuz limonun suyunu ilave ediyoruz. Kabukları da ziyan etmiyoruz ve kabuk kısmı üste bakacak şekilde mikrodalga fırına yerleştiriyoruz.
  • Mikrodalga fırını içindeki oluşturduğumuz sıvı kaynayana kadar çalıştırıyoruz.
  • Sıvı kaynadıktan sonra mikrodalga fırını kapatıyoruz ve beş dakikada kadar bekliyoruz.

im001356

Yapmış olduğumuz işlem mikrodalga fırının içindeki sıvının buharlaşmasına ve fırının tüm iç yüzeyine nüfuz etmesine yarayacaktır. Bu da kirlerin çözülmesini ve sünger yardımıyla kolaylıkla temizleme işlemini gerçekleştirebilmemizi sağlayacaktır. Buharlaşma işleminden sonra çözülmeyen kirler için bir beze hazırlamış olduğumuz karışımı sürerek ovalama işlemi yapabiliriz. Kirler böylece daha kolay çözülecektir.

12Yanmış Fırın İçi Temizleme Önerileri

Fırın temizleme işlemi başlı başına zorken yanmış fırın içlerinin temizliği daha da zordur. Yanmış fırın içlerinin temizlenmesi her ne kadar zor olsa da pratik yöntemlerin uygulanması sayesinde düşünüldüğü kadar zorlanmadan halledilebilmektedir.

Yanmış fırın içlerinin temizlenmesi sırasında fırının tipi de önemlidir. Örneğin gazlı fırınların temizliğinde amonyak kullanılamazken elektrikli fırınlarda yanıklara bağlı olarak oluşan kirler amonyak yardımıyla kolaylıkla giderilebilmektedir. Farklı firmalar tarafından üretilmiş olan fırın temizleyici spreyler yanmış fırın içi temizliğinde ortaya çıkan sonuç olumlu anlamda herkesi şaşırtan cinstendir.

Yanmış fırın içi temizleme yöntemi olarak fırın temizleme spreylerinin tercih edilmesi her ne kadar bayanlara maddi anlamda külfetli olarak gözükse de ortaya çıkan sonuç ve yorgunluğun olmayışı buna bağlı olarak zamandan tasarruf sağlanması anlamında düşünüldüğünde aslında son derece ekonomik bir yöntem olduğu ortaya çıkacaktır.

13Kendi Kendini Temizleyen Fırınlar

Fırın temizleme işleminin zor olması ve dolayısıyla çok zaman almasına bağlı olarak bayanlar için işkence gibi gelmektedir. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kimyasal ürünlerle desteklenen fırın temizleme işlemi geçtiğimiz yıllarda daha da gelişme göstererek fırınlara bir özellik eklenmesiyle çok farklı bir boyut kazanmıştır.

Firmalar tarafından geliştirilen bir teknoloji sayesinde fırınlarda yer alan özellikle fırınlar yemek pişirme işleminden sonra kendilerini temizlemektedirler. Teknoloji ilk olarak bulunduğunda çok az fırın modelinde tercih edilirken bayanların göstermiş olduğu ilgi neticesinde birçok fırın üretici firma fırın modellerinde kendi kendini temizleme özelliklerini eklemişlerdir. Fakat teknolojinin yeni olması ve özellikle ülkemizde çok özelliği olan cihazların çabuk bozulacağının düşünülmesi bu teknolojinin tam olarak istenildiği kadar yayılmasına engel olmaktadır.

Ekonomik olarak diğer fırın modelleriyle kıyaslandığında bayanlara sağladığı kolaylıklar düşünülürse kendi kendini temizleyen fırınların çok yüksek maliyetlerinin olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Fırınlar kendi kendini temizliyor olsa da bu teknolojiye sahip olan fırınları olan bayanların bir kısmı makinenin yapmış olduğu temizlikten tatmin olmayarak kendileri ayrıca temizlik malzemeleriyle, çeşitli yöntemlerle fırınlarını temizlemektedirler. Fakat makinenin temizleme işleminin büyük bölümünü halletmiş olması bayanların kendileri sonradan temizlik yapıyor olsalar da çok zorlanmamalarına neden olmaktadır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...