Buzdolabı temizlemek için en pratik yöntemler
Buzdolabı temizliği için belli başlı püf noktalar ve detaylar bulunmaktadır. Bunları bilinmesi ve bilinçli şekilde uygulanması sağlık açısından önemlidir.
1Buzdolabı temizleme pratik yöntemleri
Zaman zaman buzdolabı temizliği ile alakalı olan işlemlerin yapılması gerekmektedir. Çünkü mutfak insan yaşamında en güvenilir olması gereken yerler içindedir. Özellikle buzdolabı kısmında yiyecekler saklandığı için hijyen açısından büyük bir önem taşımaktadır. Dönem dönem buzdolabından gelen kötü kokular ve raflar arasında oluşan siyah noktacıklar sıkıntıların doğmasına olanak sağlar. Bu tarz durumlarda buzdolabı temizliği akla gelmektedir ama buzdolabı temizliği sık şekilde yapılması gerekir. Buzdolabı temizliği ile alakalı olarak belli başlı detaylar ve buzdolabı temizliği püf noktaları bulunmaktadır. Bunları bilmek ve uygulamak sağlık açısından ve hijyen açısından önemlidir. Buzdolabı temizliği püf noktaları arasında;
Kontrolü Sağlamak ve Neler Yapılacağına Karar Vermek
Buzdolabı nasıl temizlenir öncelikli olarak buzdolabının fişinin çekilmesi gerekmektedir. Sonrasında buzdolabında var olan tüm yiyeceklerin tezgâh ya da masa üstüne alınması gerekir. Burada önemli olan yiyeceklerin güneş alacak olan bir mekâna koyulmamasıdır. Mutlaka bu tarz bir yere koyulacaksa üstünün örtülmesi şarttır. Artık kullanılmayacak olan ya da tarihi geçmiş olan ürünlerin çöpe atılması gerekir. Tüm yiyeceklerin çıkartılıp kontrol edilmesinin ardından çıkartılabilen raflarının tamamını çıkartıp lavabo kenarına koyuyoruz.
Çıkabilen Parçalar ve Temizlenmesi
Buzdolabı temizliği kapsamında çıkabilen ve yıkanabilen tüm raflar elde deterjanlı sünger ile yıkanması gerekmektedir. Burada önemli olan yıkanan ürünlerin tamamının bol su yardımı ile durulanmasıdır. Deterjan kalmadığına emin olmak sağlık açısından önemlidir. Deterjan seçiminde kalite ve kimyasal oranına dikkat etme gerekir.
Aksi olan durumlarda sağlık açısından sıkıntılar ortaya çıkabilir.
Dondurucu İçinin Temizliği
Dondurucu içi temizliği için var olan tüm ürünlerin çıkartılması gerekir. Tarihi geçen, patlak olan ve ambalajı yırtılmış olan tüm ürünlerin çöpe atılması gerekir. Dondurucudan çıkan ürünlerin buzlarının çözülmemesi için uygun olan kapların içine koyulması gerekir. Yiyeceklerin çözülmesi ve tekrardan dondurulması kesinlikle sağlık açısından ciddi sıkıntılar oluşturur. Bu tarz yiyeceklerde bozulma ve bakteri oluşumu mevcuttur. Bundan dolayı da tüketilmemesi gerekir. Dondurucunun iç kısmının temizlenmesi için hazırlanacak olan özel karışım bulunmaktadır.
Bu karışım için;
- Fısfıslı bir şişe
- 1 yemek kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı sirke gerekir.
Fısfıslı şişe içine koyulan malzemelerin iyi çalkalanması gerekir. Sonrasında dondurucunun her noktasına sıkılmalı, 10 dakika kadar bekletilmeli ve sünger yardımı ile iyice silinmelidir. Silme işleminin bitmesinin ardından mikro fiber bez ile ve duru su yardımı ile tekrardan silmek gerekir.
2Buzdolabı İçinin Genel Temizliği
Buzdolabının içi nasıl temizlenir sorusuna karşılık olarak özel bir karışım cevabı verilebilir. Bu karışım için;
- Küçük boyutlarda bir kova
- Su
- 2 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı sirke gerekmektedir.
Kovanın yarısına kadar su doldurulmalı, içine geriye kalan malzemeler katılmalı ve karıştırılmalıdır. Bu karışımı sünger yardımı ile kullanmak gerekir. Buzdolabı içi neyle temizlenir kapsamında her yerinin iyice temizlenmesi gerekir.
Buzdolabı temizliği açısından en sık kirlenen ve temizliği zor kısım lastikleridir. Bu kısımlarda bulunan kirlerden tamamen kurtulmak için karbonat dökülmeli, 15 dakika kadar bekletilmeli ve diş fırçası yardımı ile iyice ovulmalıdır. Sonrasında ise nemli olan mikro fiber bez yardımı ile iyice durulanmalıdır.
3Buzdolabı Dış Kısım Temizliği
Buzdolabı ne ile silinir, raf kısımlarında olduğu gibi buzdolabının dış kısmını da deterjan ve sünger yardımı ile silmemiz gerekir. Sonrasında da mikro fiber olan nemli bir bez yardımı ile durulama yapılması şarttır. Durulama işleminin iki kat yapılması ve sonrasında kuru bez yardımı ile kurulanması gerekir.
Yiyecek Yerleştirilmesi
Kuruyan ve temizlenen tüm raflar buzdolabı içine yerleştirilmelidir. Nemli ya da yaş kalan tüm rafların kurulanması şarttır. Rafların yerleştirilmesi ile her ürün kullanılacak olan rafa göre yerleştirilmelidir. Dondurucu kısmında ise hemen kullanılacak olan ürünler ön tarafa sonra kullanılacak olan ürünlerde arka tarafa koyulacak şekilde yerleşim yapılmalıdır.
4Buzdolabında Oluşan Kötü Kokular
Buzdolabı temizliği açısından oluşan kokular insanları fazlasıyla rahatsız etmektedir. Buzdolabında koku oluşmaması adına belli başı detaylara dikkat etmek gerekir. Bunlar;
- Buzdolabında saklanacak olan yiyeceklerin koku oluşturmaması için kesinlikle uygun olan kaplarda ve saklama koşullarında saklanması gerekir.
- Meyve ile sebzelerin poşet içinde tutulmaması gerekir.
- Meyve ve sebzelerin yıkanmaması gerekir. Çünkü çürüme işlemi meyve ve sebzelerin yıkanmasından sonra çok çabuk gerçekleşir.
- Şarküteri ile alakalı olan ürünlerin derin dondurucuda saklanması daha uygundur.
- Buzdolabı içinin üst üste ve tıka basa doldurulması kokuların oluşmasına büyük bir etkendir.
- Dolabın içinde dökülen ya da patlayan ürünlerin hemen kaldırılması ve silinmesi gerekir.
- Buzdolabında kullanılacak olan saklama kapları mevcut değilse streç film ile yiyecek ve ürünler kaplanmalıdır.
- Buzdolabında koku oluşmaması adına koku filtresi satın alınıp kullanılabilmektedir.
Kötü Kokulardan Kurtulmanın Püf Noktaları
- Kabartma tozu; buzdolabında bulunan raflara minik olan kâselere konulan kabartma tozlarını yerleştirin ve 6 saat boyunca bekletin. Var olan tüm kokular oradan kalkar. Kabartma tozu ve karbonat buzdolabı ne ile silinir sorusuna da en güzel cevap olacaktır.
- Sirke; küçük bir kabın içine su ile sirkeyi karıştırın ve buzdolabı içine koyun. 6 saat boyunca beklettiğiniz var olan tüm kokular oradan kalkar.
- Süt; buzdolabının içine koyulacak olan 1 bardak süt kötü kokuların 6 saat içinde ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Yulaf; kâse içine koyulan ve buzdolabına yerleştirilen yulaf kötü kokuların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Yulaf kokuları emme özelliğine sahiptir.