• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Mutfak Dolabı Düzenleme Konusunda Pratik Öneriler

Çok amaçlı olarak kullanılan mutfaklarda yemek yapma işlemine bağlı olarak oluşan dağınıklığın ortadan kaldırılması için pratik öneriler

Mutfaklar oturma alanın ve yemek pişirme – yeme alanları olmak üzere farklı amaçlarla kullanılan alanlar olduğu için eşyalar çok yer kaplamakta ve özellikle küçük boyutlu mutfaklarda düzen sağlanamadığı taktirde ciddi görüntü kirlilikleri oluşmaktadır. Görüntü kirlilikleri kişinin psikolojik anlamda olumsuz etkilenmesini sağlayacağı gibi işlerin hızlı ilerlemiyor olması anlamında da etkili olacaktır. Mutfaklardaki kargaşaların önüne geçebilmek amacıyla mutfak dolabı nasıl düzenlenir, mutfak dolabı içi düzenleme, mutfak nasıl düzenlenir, mutfak düzeni nasıl olur, mutfakta raf düzeni gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.mutfak-duzeni-1

İçerik
  1. Mutfak Dolapları Nasıl Düzenlenir?
  2. Mutfaklarda Çekmece ve Raf Düzeni
  3. Mutfaklarda İlginç Tasarım Örnekleri

1Mutfak Dolapları Nasıl Düzenlenir?

Mutfak dolabı nasıl düzenlenir sorusunun cevabını girişte birkaç başlık altında veriyoruz.

  • Dolap içlerinin organizer ürünler vasıtasıyla düzenlenmesi
  • Dolap kapaklarında çeşitli askı araçlarının kullanılması
  • Çekmece içlerinde ihtiyaca göre bölümlerin düzenlenmesi
  • Köşe dolaplarında ihtiyaca uygun hazır modüllerin tercih edilmesi

mutfak-duzeni-2

Mutfak dolaplarının düzenlenmesinde olumlu sonuçlar alabilmek adına öncelikle dolapların iç bölümlerinin düzenlenmesi üzerinde önemle durulmalıdır. Küçük alanlarda dahi imalatçı firmalar tarafından üretimi yapılan rayların, çekmecelerin, depolama alanı oluşturmak için kullanılması fazla eşyaların görsellikteki olumsuz etkilerini en aza indirgeyecektir.

mutfak-duzeni-3

Duvarlara, dolap kapaklarına yerleştirilecek olan asma metal veya hasır sepetler meyvelerin, sebzelerin ve mutfak eşyalarının saklanabilmesi için büyük yer sağlamaktadır.

mutfak-duzeni-4

Genellikle parlak metallerden oluşan borulara asılacak kancalar ve bu boruların yanında yer alabilecek yine metal raf sistemleri mutfaklardaki eşyaların organizasyonu için tercih edilebilir. Metal aksamlar yerine plastik ürünler tercih edilebilse de günümüzde plastik ürünler görsellik anlamında geride kaldığı için ikinci plandadır.

mutfak-duzeni-5

Mutfak rafları nasıl düzenlenir sorusunun cevabı ilgili görselde net bir şekilde verilmiştir. Rafların düzenleme şekilleri mobilya malzemeleriyle gerçekleştirilebileceği gibi İKEA tarzı firmalar tarafından üretilen metal organizer ürünlerle de gerçekleştirilebilmektedir.

mutfak-duzeni-6

7 metre kare alandan daha küçük mutfaklarda görselde göreceğimiz üzere mutfak masası dahi kullanılarak geniş alanlar oluşturmak mümkündür. Alanları en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla yapılan metal kancalardan oluşturulmuş depolama alanları görsel anlamda da çizgi olarak farklı bir hava yaratmaktadır.

mutfak-duzeni-7

Mutfak dolaplarının yerleştirilmesi esnasında genelde tek duvar üzerinde dizilim gerçekleştirilse de bazen L ve U mutfak modellerinin tercih edilmesi gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda işinin ehli olmayanlar tarafından köşelerdeki dolaplar güzel bir şekilde değerlendirilemez. Fakat firmalardan hazır alınacak olan köşe modüllere yerleştirilecek olan ürünler köşe dolapları dolayısıyla ortaya çıkacak kaybı minimuma indirmektedir.

2Mutfaklarda Çekmece ve Raf Düzeni

mutfak-duzeni-8

Özellikle küçük alana sahio olan mutfaklarda aynı amaç için kullanılan birden fazla ürünün mutlaka alandan uzaklaştırılması ve saklama işleminin ürünün boyutuna uygun kaplarda gerçekleştirimesi gerekmektedir. Küçük bir ürünün boş büyük bir kapta saklanması ve diğer taraflarının boş kalması alan olarak gereksiz harcamalara neden olacaktır.

mutfak-duzeni-9

Duvalardaki boş alanların değerlendirilmesi mutfaklarda her zaman için geniş depolama alanlarının oluşmasına olanak tanıyacaktır.

mutfak-duzeni-10

Hacim olarak büyük alan kaplayan tencerelerin kapladıkları alanları minimize etmek amacıyla tencereler ve kapakları ayrı olarak yerleştirilebilir. Kapakların cam olması halinde dahi ayrı olarak yerleştirilmesi boş duvalara takılacak olan asma aparatlarıyla mümkün olacaktır.

3Mutfaklarda İlginç Tasarım Örnekleri

mutfak-duzeni-11

Kağıt havlu, folyo, bez, sarı bez, streç gibi ürünlerin ilginç ürünlerle birlikte sunulması onların az depolama alanına sahip olmasının haricinde ilginç tasarım örnekleri olarak sunulabilmektedir. Bahsettiğimiz ilginç tasarımlar havalı olduğu için insanların ilgisini çekmektedir.

mutfak-duzeni-12

Mutfakta depolama alanı olarak en çok yer kaplayan ürünler arasında kuru bakliyatlar gelmektedir. Bu ürünlerin ekonomik olması amacıyla büyük paketlerin tercih edilmesi maddi anlamda avantaj sağlarken yetersiz depolama alanları nedeniyle hanımlar için sıkıntı yaratabilmektedir. Fakat görseldeki tarzda mutfak rafı düzenleme işleminin gerçekleştirilmesi alan açısından ve görsel açısından avantaj sağlamaktadır.

mutfak-duzeni-13

İlginç tasarım örneklerinin mutfakların düzenlenmesinde tercih edilmesine örnek olarak mandalların askı aparatı olarak kullanılmasını verebiliriz. Çamaşır asmak için kullandığımız mandallar bir tarafına çift taraflı yapışkanlı bant yapıştırılarak duvara asılır ve bu sayede havlu asmak için ilginç bir aparatımız olur. Mandallar ayrıca çeşitli ürünlerin saklanması amacıyla ağızlarının hava almaması amacıyla kapanması için kullanılabilmektedir.

mutfak-duzeni-14

Mutfaklarda yemek yapmak için kuru gıda maddeleri, bakliyatlar, baharatlar, soslar bulunmaktadır. Düzenli mutfak nasıl olmalı sorusunun cevabı bu tarz ürünlerin dahi düzgün istiflenmesiyle verilebilmektedir. Ürünlerin üzerine çeşitli sticker veya yazılarla isimlerinin yazılması kavanozların görsel anlamda hoş bir ambüans yaratmasına neden olabileceği gibi sonrasında aranılan ürünün bulunmasının çok uzun sürmemesine neden olmaktadır. Etiket sistemi sayesinde karışıklıkların önüne geçilmektedir.

mutfak-duzeni-15

Mutfak düzeni kurulabilmesi amacıyla mutfak dolabı raf düzenleyici ürünler kullanılabileceği gibi direkt olarak boş olan alanlar herhangi bir ekstra ürün kullanılmadan da değerlendirilebilir. Örneğin günümüz tasarımlarında genellikle üst dolapların bitimi ile tavan arasında boşluk kalmaktadır. Bu boşluklar sık kullanılmayacak olan ürünlerin istiflenmesi için tercih edilebilmektedir.

mutfak-duzeni-16

Mutfaklarda bulaşık makinelerinin, buzdolabının ve nadiren de olsa çamaşır makinelerinin kullanılıyor olması ve bu ürünlerin hacim olarak mutfağın büyük bir alanını kapsıyor olması tasarım anlamında çok aykırı hareketlerin yapılmasını engellemektedir. Firmalar tarafından bu ürünlerin genellikle ölçü anlamında bir standarta bağlanmaları sonucunda mutfak dekorasyonlarında bazı alanların atıl kalmasına neden olsa da firmalar tarafından seri imalatı yapılan veya firmalar tarafından kişilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak özel olarak üretilen resimdeki ürüne benzer ürünler sayesinde küçük alanlar dahi değerlendirilebilmektedir. Bu ürün sürgülü çekmece olarak adlandırılabileceği gibi sürgülü raf sistemi olarak da değerlendirilebilmektedir.

mutfak-duzeni-17

Mutfak düzeni resimli anlatım yapmak istediğimizde ise ilgili görselde tavanların dahi depolama alanı olarak kullanılabildiğini görüyoruz. Bu tasarım örneğinde alan yaratmak amacıyla tavanların kullanılmasında gerçekleştirilen ince detaylar ürünlerin gözümüze batmasını engellediği için mutfakta bütün bir havanın oluşmasına neden olmuştur.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...