Mutfaklarda Bulunan Dolapları Boyama
Mutfak dolabı boyama işlemleri için gerekli olan malzemelerin tam anlamı ile hazırlanması ve işlemlere bu şekilde başlanması gerekir.
Mutfak Dolabı Boyama Detayları
Mutfak dolabı boyama işlemleri ile mutfaklarınızı eski görüntüsünden kurtarıp yeni bir görüntü elde edebilirsiniz. Bu işleme başlamak gerçekten karar vermeniz ve sabırlı davranmanız gerekir. Mutfak dolabı boyama işlemleri için alınacak olan malzemeleri ve gerekli olan malzemeleri liste yapmak başlangıç için en doğru adım olur. Sonrasında neyle ve nasıl boyama yapacağınıza, mutfak boyası renkleri konusunda hangisini kullanacağınıza, boyanın markasına ve mutfak dolabı boyası fiyatları ile alakalı olarak araştırma yapmanız gerekmektedir. Ayriyeten eskiyen ve eski olan mutfak dolaplarınızın boyanır mı yoksa boyanmaz mı detayını da gözden geçirmeniz şarttır. Eski mutfak dolapları boyama örnekleri ile alakalı bilgileri de okumak gerekmektedir.
Mutfak dolaplarını boyama işlemi için nalburlarda ve boyacılarda satılan anti agıng özelliğe sahip Polisan X1 kullanmanız gerekir. Bu mutfak boyası ahşap boyası olarak da bilinir ve su katılmadan kullanılır. Mutfak dolaplarını, onlara ait olan küçük eşyaları, kapaklarını en düzgün şekilde boyamak için belli başlı malzemeleri almak gerekir. Mutfak dolabı boyama malzemeleri içinde;
- Küçük fırça, ince olan yerle ve kapakları için kullanılacak
- 1 adet küçük rulo
- 1 adet kâğıt bant
- Astar boyası transfer astarı olacak
Tüm malzemelerin hazırlanmasının ardından mutfak dolabınızı boyamak için küçük çekmeceler ve kulplar tamamen çıkartıp bir kenara koymanız gerekir. Bu işlem boyama ile alakalı olan işlemlerinizi kolaylaştıracaktır.
Mutfak dolapları ile alakalı olan tüm kapakları, tabloları teknikleri doğrultusunda sökmeni gerekmektedir. Tüm vidalar, çerçeveler çıkartılmalıdır, kapakların sökülmesinin ardından kalan vidalı aksesuarları da dökmelisiniz. Bu işlem ayrıca dolapların sağlamlığını ve genel durumunu değerlendirmek açısından iyi olacaktır.
Mutfak dolabı boyama işleminden önde dolapların üzerinde bulunan kiri yağlı yüzeyleri temizlemeniz gerekmektedir. Yumuşak bir bez ve deterjan yardımı ile silin, durulayın ve kurulayın. Kurulama işleminden sonra 1 saat kadar hava akımı ile kurumasını da beklemeniz gerekir.
Mutfak boyama kapsamında dolaplarda bulunan çizin, kırık ve dökükler için ahşap macunu kullanmanız gerekir. Çentikleri ve çizikleri bu macun yardımı ile doldurup tüm kusurları ortadan kaldırmalısınız. Macunu sürmek için ıspatula kullanmak gerekir. Macunun kuruması için bekleyin ve ince olan bir zımpara ile macunun fazlalığını dolaplara zarar vermeden alın. Eğer macun ile tam anlamı ile dolamayan bölge mevcut ise tekrar doldurup aynı işlemi tekrarlayın.
Eski mutfak dolaplarını boyama işlemi için sert olmayan zımpara ile kapakları ve dolapların her tarafını zımparalamanız gerekmektedir. Zımparalama işlemleri astarın daha iyi yapışmasına olanak sağlayacak olan bir etkendir.
Zımpara işleminin bitmesinin ardından eski mutfak dolabı boyama kapsamında tekrar silme işlemi yapmak gerekir. Zımparanın tozunun ortadan kalkması ile astar boyası sürülmeye başlanır. Dolaplarda bulunan eski, kötü, yağlı ve lekeli görüntüleri sürülecek olan astar boya ile tamamen ortadan kalkacaktır. Astar özellikle yağ, sigara dumanı ve diğer nedenlerden dolayı oluşan kötü lekelerin gizlenmesini de sağlar.
Mutfak dolabı boyama teknikleri açısından astarın kurumasını beklemek gerekir. Astarın tamamen kurumasından sonra 240’lık zımpara ile pürüzlü yerler elden geçirilmelidir. Bu sayede pürüzsüz bir boya yüzeyi elde edilir. Boyama esnasında var olan pürüzler mutfak boya renkleri açısından kötüdür.
Mutfak dolaplarını boyama, mutfak dolanı kapaklarını boyama işlemi için kâğıt bant kullanılması bu aşamada gerekir. Boya sızıntıları temizlemek istemiyorsanız ve daha temiz işlemler yapmak istiyorsanız kesinlikle gerekli olan bölgelere kâğıt bant uygulaması yapmalısınız. Tezgâh ile dolap arasına ve camlı olan bölgelere yapıştırılması gereken bir malzemedir.
Mutfak boya renkleri içinde seçilen ve hazırlanan boya ile boyama işlemine başlayabilirsiniz. Öncelikli olarak dolapların iç kısımlarını, çekmeceleri ve küçük alanları boyamanız gerekir. Bu işlemlerde kesinlikle kısa ve küçük olan fırçalar ile beraber rulo kullanmalısınız.
Mutfak dolabı nasıl boyanır kapsamında iç kısımlar bittikten sonra mutfak dolabı kapaklarının boyanması gerekir. Kullanılacak olan rulo kısa süre içinde kapakların boyanmasına olanak sağlar. Kapakların ve çıkartılan çekmecelerin küçük ve dar alanlarını yine fırça yardımı ile boyamalısınız. Küçük alanlarda boya tam anlamı ile yedirilmelidir. Gerekli olursa ikinci bir fırça darbesi ile boyanmalıdır. Mutfak dolaplarında dar alanlar ve elin giremeyeceği zor bölgeler mevcut ise dolap boyalarının spreylerinden kullanabilirsiniz. Sprey boya bu tarz alanlar için sizlere kolaylık sağlar ve işlemlerin daha hızlı bitmesine olanak sağlar. Kuruyan kapakların diğer tarafını boyamayı unutmamak gerekir.
Eski mutfak dolabını boyama işlemlerini bitirdikten sonra tamamen kurumasını beklemek gerekir. Boya bir kat vurulmuştur ve bekleme süresi en az 4 saattir. Bekleme süresi dolmadan önce kesinlikle başka bir işlem yapılmamalıdır.
Mutfak dolaplarının, çekmecelerin ve kapaklarının kurumasından sonra ikinci kat boya işlemine geçilir. İkinci kat çok kalın şekilde sürülmemelidir. Yüne küçük ve dar alanlarda küçük fırçalar ve boya spreyleri kullanılması gerekir. Bu işlemin bitmesinin ardından bir gün boyunca kuruması için beklenir. Bu esnada çıkartılan kulplar ve vida aparatları yine nalburda alınacak olan renkli sprey boya ile boyanır. Mutfak dolabı boya renkleri kapsamında uygun bir renk ile boyanmalıdır. Ayrıca mutfak eşyaları boyama da yapabilirsiniz. Özellikle baharatlıklar dolap renklerinize uygun olacak şekilde sprey boya ile boyanabilir.
Ertesi gün boyanın tam anlamı ile kurumasından sonra mutfak dolabı kolları, kulpları, kapakları ve çekmeceleri tamamen takılır. Sıkıntı olan bölgeler mevcut ise küçük fırça darbeleri ile düzeltilmelidir. Mutfak dolabı boyama kapsamında dikkatli olunduğu sürece sıkıntı olmadan ikinci gün dolaplarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Mutfak dolabı boyama işlemleri için illaki tek renk kullanmanıza gerek yoktur. Örneğin; beyaz ile boyayacağınız mutfak dolaplarının çekmecelerini ve birkaç tane kapağını pembeye, mora ya da farklı bir renge boyayabilirsiniz. Bu tarz renklendirmeler mutfağınıza canlılık, dinamiklik ve enerji katacaktır.
Mutfak dolabı boyama fiyatları kapsamında evde kişilerin kendilerinin yapacağı bu işlem oldukça uygun bir maliyete sahiptir ama bu tarz işlemler profesyonel olan boyacılara yaptırıldığından maliyet oldukça yüksek meblağlar tutacaktır. Bundan kaynaklı olarak kendiniz detayları atlamadan, acele etmeden ve kaliteli boyalar kullanarak mutfak dolaplarınızın eski görüntüsünden hemen kurtulabilirsiniz.