• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Mutfak Tüpü ve Mutfak Tüpü Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak tüpü pişirme ve ısıtma gibi işlemlerde kullanılan bir ürün olmakla birlikte ocağa bir boru ve bir dedantör yardımı ile bağlanabilmektedir. Gaz kaçaklarını engellemek için ki kelepçede kullanılmalıdır.

İçerik
  1. Mutfak Tüpü Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  2. Mutfak Tüpü Teknik Özellikleri
  3. Mutfak Tüpü Kullanımı ve Takılması

1Mutfak Tüpü Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak tüpü genellikle pişirme ve ısıtma gibi amaçlarla kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazına verilen isimdir. Halk arasında ‘’Tüpgaz’’ ismini alan bu ürün LPG adı verilen gaz ile doludur. Ülkemizde de sıkça kullanılan mutfak tüplerinin içerisinde bulunan LPG kokusu ve rengi olmayan bir maddedir. Mutfak tüpündeki sızıntıların belirgin hale gelmesini sağlamak adına rafineri işlemleri sırasında bu gaza koku verilmektedir. Bu sayede tüp sızıntıları fark edilerek olası sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir.

Mutfak tüpleri farklı boyutlarda üretilen bir üründür. Gri ve tombul şekilde olan mutfak tüplerinin yanı sıra mavi ve uzun mutfak tüpleri de bulunmaktadır. Ayrıca ev mutfaklarında kullanılan tüpler daha küçük ebatlarda üretilirken, restoran tipi mekanlarda ise bu tüplerin daha büyükleri tercih edilmektedir.

LPG ile dolu olan mutfak tüpleri çoğu zaman araçlarda kullanılan LPG ile karıştırılabilmektedir. Aslında mutfak tüplerinin içerisindeki LPG oranlar ve bar basınçları ile araçlarda kullanılan LPG’nin oranları ve bar basınçları farklı farklıdır. Bu nedenle mutfak tüpündeki gaz ile araçlarda kullanılan gazı aynı kefeye koymamak gerekir.

2Mutfak Tüpü Teknik Özellikleri

Mutfak tüplerinin içerisinde bulunan LPG kokusuz, renksiz bir gazdır. Bu gazın içerisine farklı oranlarda bileşenler bulunmaktadır. Her ülkenin kendi standartlarına uygun olarak üretilen mutfak tüplerinde kullanılan bileşenlerin oranları ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde kullanılan mutfak tüpünün içerisinde şunlar bulunur:

  • %30 Propan
  • %70 Bütan

Mutfak tüpünün içerisine hem sıvı halde hem de gaz halde bulunan bu bileşenler tüpün kullanılmaya başlaması ile harekete geçmektedir. Mutfak tüpü monte edilip kullanılmaya başlandığında ilk olarak tüpün içerisindeki gaz kullanılmaya başlar. Daha sonra tüpe çevreden gelen ısının da etkisiyle içerisindeki sıvı yoğunlaşır. Kullanılan gazın açmış olduğu boşluklar sıvının yoğunlaşarak oluşturduğu gazla dolar.


Mutfak Tüpü Nasıl Takılır?

Mutfak tüpünün içerisine bulunan gazın yoğunluğu havadan daha ağırdır. Hidrokarbon esaslı olan bu gaz yanıcı özelliktedir. LPG sıkıştırılarak gaz durumundan sıvı durumuna geçirilmiştir. Kaynama noktası 0 derece olan bu gaz normal oda sıcaklığında gaz halde tüpün içerisinde bulunmaktadır. Çelikten üretilen tüplerin içerisinde sıkıştırılarak kullanılan bu gazlar düşük sıcaklıkta dahi kolaylıkla sıvı halden gaz hale geçebilmektedir. Ayrıca çelik tüplerin taşınması ve saklanması kolay olduğundan dolayı LPG bu şekilde sunulmaktadır.

3Mutfak Tüpü Kullanımı ve Takılması

Mutfak tüpü kullanıcıları tarafından akla takılan konuların başında gelen mutfak tüpü nasıl takılır konusu aslında dikkat edilmesi gereken bir sorundur. Genellikle ülkemizde bulunan yasalara göre mutfak tüpü satışı yapan ve piknik tüpü denilen tüpün dışında kalan bütün mutfak tipi tüpleri satış yapan firma elemanı tarafından takılması gerekir. Ancak istisnai durumlarda karşılaşılabilecek olan mutfak tüpü takılması için bilgili olmak gerekir.

Mutfak Tüpü Takılmasının Aşamaları

  1. Ocaklarda LPG özelliğinin bulunması tüple çalışabileceğinin göstergesidir. Günümüzde bazı ocak tipleri doğalgaz destekli olup LPG kullanımını desteklemeyebilir. Bu nedenle ocakta tüp kullanılabilir olması önemli bir özelliktir.
  2. LPG destekli ocakların arka kısımlarında gaz alımını sağlamak adına boru girişine uygun bir alan bulunur. Buraya en fazla 150 cm yani 1,5 metre uzunluğunda olan bir boru takılması gerekir. Bağlantı borusunun takıldığı kısma gaz kaçaklarının önlenmesi için sağlam bir kelepçe takılmalıdır.
  3. Borunun sağlam bir şekilde kelepçelenmesinin ardından mutfak tüpü ile bağlantılı olacak kısmına dedantör adı verilen basınç düzenleyici cihazın takılması gerekir. Dedantör bağlantısı yapılırken boru ile dedantörün birleştiği noktaya da kelepçe takılması gerekir. Bu sayede gaz kaçaklarının önüne geçilmiş olacaktır.
  4. Dedantörler mutfak tüpünün üst kısmında bulunan tüp başlığına takılmalıdır. Tüplerin üzerinde genellikle üretici firma tarafından takılmış hologram kapaklar bulunur. Bu kapakların çıkarılmasından sonra dedantör yerine yerleştirilerek mutfak tüpü kullanılabilir hale gelmektedir.
  5. Mutfak tüpü ocaktan yüksekte olmamalıdır. Aksi halde gaz geçişi sağlanamayabilir.

Mutfak Tüpü Takılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak tüpünün paslı, ezik ve ya rengi değişmiş şekilde olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Mutfak tüpü ile ocağın arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan borunun ezilmiş, yıpranmış ya da çatlamış olması kullanılmasına engeldir. Bu ürünler üretimin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra değiştirilmelidir. Dedantör adı verilen parçaların üretimden 10 yıl sonra değiştirilmesi gerekir.

Kelepçe ile gaz bağlantısının sızdırmaz duruma getirilmiş olmasına özen gösterilmelidir.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...