Mutfaklarda Vintage Tarzı Yaratmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vintage mutfak konusunda önemli olan eski dönem çizgilerinin dışına çıkmadan tasarım yapmaktır.
Vintage Tarzındaki Mutfak
Vintage tarzı denilince akla gelmesi gereken etnik kökenli bir dekorasyon olmalıdır. Klasik ile modernin karışımından meydana gelen vintage mutfak dolabı, eşyaları ve aksesuarları azametli bir görüntünün ortaya çıkmasına olanak sağlar. Vintage mutfak ve vıntage mutfak aksesuarlarının her daim kendine has olan özellikleri bulunur. Fantezi bir tarzı bulunan vıntage mutfak aksesuarları iç mekânlara farklı çözümler ve ayrıcalıklar sunar.
Vintage mutfak nostalji ve hayranlığı bir arada sunan çözümler ortaya çıkartmaktadır. Dekoratif olan aksesuarlar modern olan çizgiler ile birleştirilmiş ve farklı çözümler sunmuştur. Vintage mutfak yüzeysel eski tarzda gibi görünse de konfor ve ergonomiklik açıdan tüm gereksinimleri karşılar. Vintage tarzı mutfak dolabı ve dekorasyonu babaannenin eşyalarını anımsatabilir ama oldukça neşeli olan eşyalardan oluşur. Tavan arasında gizlenmiş olan antika mobilya ve eşyaların modernleştirilmiş halleridir.
Vintage mutfak dekorasyonunda eski dönem eşyalarının uygun olan avizeler, tekstil ürünleri ve seramikler ile desteklenmesi gerekir. Bu tarz mutfaklar temiz kalpliliği simgeler. Bu tarz mutfaklar bolluğun da bir göstergesidir. Kullanılacak olan tekstil ürünlerinin nakışlı, oymalı ve el işlemsi tarzında olması gerekir. Vintage mutfak aksesuarları konusunda dikkat edilmesi gereken detaylar bulunur. Bunlar;
- Duvar kâğıdı seçimi çiçek desenli, kutu desenli ya da çizgili olmalıdır.
- Eski dönemlere ait olan ya da o tarzda çatal kaşık kullanımı
- Bardaklar ve kahve fincanlarının desenleri eski dönemlere hitap etmelidir.
- Sandalyeler ve masalar eskitilmiş ahşap ile dizayn edilmelidir.
- Avizeler ise kesinlikle o dönemden kalma olmalıdır.
- Mutfak fayansları eski dönemlerin küçük tuğla görünümlü olan fayanslarından olabilir.
Vintage mutfak kullanımı için zemin kaplaması önemlidir. Bunun için desenli zemin kullanımı yapılabilir. Vintage mutfak dolabı ile zemin kaplamasının uygun olması gerekir. ziz zag olan karolar, çizgili fayanslar, dama tarzı seramikler vintage mutfak dekorasyonunda zemin kaplamasına örnek olabilir.
Vintage tarzı mutfaklar yaratmak adına sadece ham ahşap kullanımı ile mutfak dekore edebilirsiniz. Boyanmamış ahşap görüntüsü aksesuarlar ile kesinlikle desteklenmelidir. Modernleştirilmesi zaten aksesuar kullanımı ile başlar. Dolapları raflar, çekmeceler, masa ve sandalyeler tamamen ninelerin zamanından kalma bir görüntü de olmalıdır. Lavabo ve avize de bu görüntüye uyum sağlamalıdır. Kullanılacak olan çeşmeler eski dönem desenlerinde olabilir. Bu tarz bir çeşme bulunamazsa parlak olmayan ürünler seçilmelidir. Duvar boyaması kesinlikle beyaz tercih edilmelidir. Renkli boya ahşap tasarımda vintage tarzının dışına çıkmasına sebep olur.
Daha eski dönem mutfaklarına sahip olmak için lavabo kenarlarına fayans döşenmeli ve küçük olmasına dikkat edilmelidir. Bu kısımda kullanılacak olan çeşme ve lavabo kesinlikle vintage mutfak tarzına uygun olmalıdır. Retto tarzı çeşmeler vintage tarzı mutfak modellerinde oldukça şık görüntülerin ortaya çıkmasını sağlar. Bakır, kiremit ve suni taşlar bu tarzın vazgeçilmez olan öğeleri içinde yer alır.
Vintage mutfak modelleri konusunda renkli bir mutfak tasarımı istiyorsanız kesinlikle vintage çizgilerinin dışına çıkmadan tasarlamak gerekir. Renkli vintage mutfak tasarımlarına ankastre tarzı ürünler kullanılmalıdır. Kullanılacak olan bulaşık makinesi ve buzdolabı gibi mutfak aksesuarlarının dolaplarda bulunan renge boyanması ya da bunlar ile uyumlu bir renge sahip olması gerekir. Ayrıca bu tarz mutfaklarda kullanılacak olan diğer aksesuarlarında vintage tarzı çizgileri yansıtması gerekir. Özellikle masa örtüleri, peçeteler, vazolar, çiçekler, mutfaklarda kullanılacak olan minderler, kavanozlar, torbalar ve benzeri ürünler bu tarz seçilmelidir.