Mutfak Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yemek pişirme alanı olarak kullanıldığı kadar oturma alanı, yemek yeme alanı ve depolama alanı olarak da kullanılmak istenen mutfakların tasarlanması detayları
1Mutfak Tasarlama Detayları
Mutfağın tasarlanması ve imalatı dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözükse de detaylara inildiğinde, hatta mutfak kullanılmaya başladnığında ufak hataların, eksikliklerin dahi büyük sıkıntılar yaşatabileceği görüleceği için aslında dışarıdan bakıldığı kadar kolay olmadığı anlaşılacaktır.
Tecrübeli imalatçılar veya mimarlar tarafından tasarlanıp imalat aşamasına getirilmesi, o aşamadan sonra ise tecrübeli ustalar tarafından imalatın gerçekleştirilmesi her zaman avantaj sağlasa da bu yazımızda mutfak ölçüleri hakkında genel bilgiler vererek mutfak ölçülerinde detaya ineceğiz.
Mutfak tasarlama detayları mutfağın sıfırdan mı yoksa tadilat amaçlı mı tasarlanacağına göre değişiklikler göstermektedir. Eskiyi tadilat yapmak yeni yapmaktan her zaman için zor olsa da bazen maddi durumlar ve binanın yapısı nedeniyle tadilat kaçınılmaz olabilmektedir.
Sıfırdan mutfak yapılmasında ise evin içinde yaşanıp yaşanmıyor olması mutfak imalatını ve montajını yapacak olan ustalar için önemlidir. Evde kimsenin olmaması durumunda daha rahat ve kolay bir çalışma ortamı sağlanabilecektir. Mutfak evde yoğun bir şekilde kullanılan alan olduğu ve mutfak montajı bazen tadilat gerektirip günler sürebildiği için evde yaşayan birilerinin olması halinde yaşayanlar için sıkıntılı bir süreç olmasına neden olacaktır.
- Mutfak tasarlamalarında öncelikle mutfağı kullanacak olan bireylerin görüşü alınmalıdır. Mutfağı kullanacak olanların mutfaktaki alışkanlıkları, istekleri göz önüne alınarak tasarlama işlemine başlanabilir. Fakat tasarlama işlemini yapacak olan bireyin mutfak konusunda kullanacak olan kişiye oranla her zaman daha bilgili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle insanların bazen anlamsız ve ileride kullanımda sorun yaratabilecek istekleri olduğunda doğru olana yönlendirmek tasarımcının işidir.
- Mutfak tasarımı yapılırken sıfır mutfak tercih edildiğinde tesisat yerlerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağının da bilinmesi gerekmektedir. Bazen yeni mutfak isteyen bir müşteri tesisat yerlerinde değişiklik yapılmasını masraf ve işin uzamaması nedeniyle istemese de bu büyük bir yanlıştır. Bu kadar iş yapılırken tesisatların yerlerinin eski düzende kalması mutfağın eski mutfaktan farksız bir kullanım şekline sahip olmasına neden olacaktır.
2Mutfak Dolaplarının Ölçüleri
Mutfak dolapları sıfırdan imalat yapılacak ve bu işlem özel imalat yöntemleri ile mutfak alanına birebir uygun bir şekilde gerçekşeştirilecek olsa da mutfaklarda modüllerin bazı standart ölçüleri bulunmaktadır. Bu standart ölçüler işinin ehli mobilyacılar tarafından bir standart oluşturularak kulanılmakta ve yılların vermiş olduğu tecrübe nedeniyle sapmamaktadır.
Ülkenin neresine giderseniz gidin mutfak üst dolap ölçüleri ve mutfak alt dolap ölçüleri sapma yaşamayacaktır. Mutfak ölçüleri mimari olarak çıkarılırken duvardan duvara net ölçü alınır ve gerek kara kalem çizimle gerekse çeşitli bilgisayar porgramları sayesinde kullanılacak olan beyaz eşyaların ölçülerinin de hesaplanmasıyla birlikte mutfak dolapları imalata geçmeden önce alınan ölçüye göre mutfağa yerleştirilir.
Mutfak dolap ölçüleri olarak ele alacağımız konuya öncelikle mutfak alt dolaplarından başlayalım. Mutfak alt dolaplarında derinlik ve yükseklik bahsettiğimiz gibi standarttır. Mutfak alt dolaplarında yükseklik 74 cm olarak belirlenmektedir. 74 cm belirlenmesindeki sebep genel tecrübeler ve kullanım rahatlığı olarak sıralanabilir. 74 cm belirlenen mutfak alt dolap ölçülerine 3cm kadar tezgah payı geldiğini hesaba katarsak mutfak alt dolaplarının bitiş ölçüsü 77 cm. olacaktır ve bu ölçü gerek yemek pişirirken, erek yemek hazırlarken gerek tezgahın temizliğini yaparken eğilip kalkma açısından ergonomik bir ölçüdür.
Mutfak alt dolaplarının derinliğinin standart ölçüsü ise 57 cm. olarak belirlenmektedir. 57 cm. belirlenerek ise mutfakta çalışırken, lavaboda yer alan musluğa uzanırken insnaların en ergonomik şekilde hareket etmeleri sağlanmaktadır. Mutfak alt dolaplarının genişlik ölçüsü ise mutfağın alanına göre değişmektedir.
Örneğin düz bir mutfak tasarlanacaksa 300 cm. gelen alanda 5 modül yapılması gerekiyorsa modüller 60 cm standart ölçüde alınabileceği gibi çekmece kullanılacak modülün daha az veya daha fazla alınarak diğer modüllerden ölçü alınması veya ölçü eklenmesi gibi tasarım yöntemleri değerlendirilebilmektedir. Bahsettiğimiz ölçüler çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın gibi hiç bir cihazın alt modüllerin bulunduğu yere yerleştirilmediği durumlarda geçerlidir. Bu durumda dahi lavabonun su tesaisatına ve gidere yakın olabilmesi için çeşitli tasarım yöntemleri denenmektedir.
Alt dolaplara elektronik cihazlar yerleştirilmesi gereken durumlarda cihazların her biri için standart boşluklar bırakılarak alt modüller tasarlanmalıdır.
- Çamaşır makinesi standart 60 cm ölçüdedir. Modüller arasında 61 cm bırakılması yeterlidir.
- Bulaşık makinesi standart 60 cm ölçüdedir. Modüller arasında 61 cm bırakılması yeterlidir.
- Fırın standart 60 cm ölçüdedir. Modüller arasında 61 cm bırakılması makinenin rahat gişrip çıkması için yeterlidir.
- Fırın yerine sadece ovak kullanılabilmektedir. Ocaklar ise 60 cm ve 90 cm olarak üretilmekte ve bu ölçülere uygun olarak imal edilen mutfak dolap modüllerinin üstüne monte edilmektedir.
- Buzdolapları standart ölçülerde olmadığı için alınacak olan markaya göre mobüller arasında boşluk bırakılmalıdır.Buzdolabında modüller arasında bırakılacak mesafe 10 cm kadar olmalıdır.
Mutfak alt dolaplarından dsonra mutfak üst dolaplarına geçtiğimizde ise herhangi bir tezgah veya cihaz koyulmadığı için mutfak alt dolap ölçülerinde sadece derinlikte bir standart olduğunu söyleyebiliriz. Mutfak alt dola ölçüsünün standart olarak 33 cm + kapak olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu ölçü mutfakta çalışma esnasında alt dolaplara göre insan vücudunun duruşu hesaplanarak herhangi bir çarpma veya zorluk yaşanmaması adına tecrübeler yoluyla belirlenmiş ve ülke genelinde çok sapma olmadan kullanılan mutfak ölçüleridir.
Mutfak üst dolarplarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da dolapların mümkünse alt dolaplara göre hizalı modüller halinde tasarlanmasıdır. Bu görsel anlamda bir bütünlük sağalyacaktır. Bunun haricinde altta yer alan ocakla davlumbazın veya aspiratörün hizalanmasının kesin gerekliliğidir. Aspiratörler genellikle 60 cm olarak imal edilirken davlumbazların 60 cm ve 90 cm olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Modüllerin tasarlanması kullanılacak olan cihazın önceden belirlenmesinden hemen sonra yapılmalıdır.