Banyodaki Kireçlenmenin Temizleme Yöntemleri
Banyodaki fayans, eviye, tesisat, cm ve aynalar üzerinde biriken kirecin temizlenmesi hem zor hem de zaman alan bir işlem olmasının yanı sıra sağlık açısından da büyük önem taşımaktadır.
1Banyo Kireçlenme Temizliği
Banyo temizliği sadece estetik acıdan değil aynı zamanda sağlık açısından da büyük önem taşımaktadır. Banyolar mantarların mikroorganizmaların oluşması için oldukça elverişli ortamlar yaratmaktadır. Su ile sürekli temas eden fayans, sıhhi tesisat, cam ve aynaların üzerinde zaman içinde kireç olarak adlandırılan beyaz lekeler oluşmaya başlar.
Banyo fayanslarını, cam ve aynalı yüzeyleri hızlı ve verimli şekilde temizlemek için ilk olarak yüzeyde yer alan kireç lekelerinin oluşum nedeninin bilinmesi gerekmektedir. Kireç kristalleri biriktikçe pürüzlü bir yapıya sahip olur. Müdahalede gecikilen her süre bu lekelerin temizlenmesinin daha çok zorlaşmasına sebep olmaktadır.
Kristalleşen kireç lekelerinin temizlenmesinin zor olması göz önüne alındığında; bu lekelerin oluşmasına zemin hazırlanmadan temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Banyodaki kireçlenmenin temizlenmesinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın ve en etkili olanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Temizlik Maddeleri
- Doğal Yöntemler ( limon, amonyak, soda, sirke )
Banyodaki fayans, evye, tesisat, ayna ve camlardaki kireçlerin temizliği sırasında kullanılması gereken malzemeler:
- Lastik eldiven
- Eski bir diş fırçası
- Yumuşak sünger
- Mikrofiber bez
2Temizlik Malzemeleri
Genel olarak banyo karolarının temizlenmesi hem zahmetli hem de zaman alan etki süresi kıra bir işlemdir. Genel olarak inatçı olan kireç tabakasını temizlemek için güçlü bir kimyasal maddeye ihtiyaç duyulur. Bu kimyasal maddelerse genellikle kostik, pahalı ve aynı zamanda zehirli olmaktadır.
Banyodaki fayanslarda, tesisatlar da, cam ve aynalardaki kireçleri temizlemek için en basit yöntemlerden biri de kimyasal olarak hazırlanmış bulunan temizlik maddeleridir. Hızlı tepki veren kimyasal maddeler çoğu zaman kireçlenmeyi birkaç dakikada temizlemektedir. Fakat bilhassa akrilik yüzeylerde bu kimyasal maddelerin fayansları olumsuz etkileyebileceği hususu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Banyoda bulunan seramik maddelerin temizlenmesinde jeller ve spreyler olumlu sonuçlar vermektedir Kimyasal tozlar emayelere zarar verip aşınmasına sebep olabileceğinden çok fazla tercih edilmemektedir.
Banyoda kireçlere karşı en fazla kullanılan kimyasal ürünlere verilen örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Domestos
- Cif
- Cillit Bang Banyo Kireç Temizleyicisi
- Marc Bayo Kireç ve Tuvalet Temizleyicisi
- Oksa Fayans Temizleyicisi
- Akbel Duşakabin Temizleicisi
- Sonett Organik Banyo Kireç Temizleyicisi
- Mr Muscle
- Çamaşır suyu
3Doğal Yöntemler
Banyo fayanslar, eviye, tesisat, ayna ve cam üzerinde yerleşen kireçlerin temizlenmesinde her ne kadar kimyasal temizleme maddeleri kullanılsa bile; bu yöntem her zaman olumlu sonuç vermeyeceği gibi bazı durumlarda banyonuzun yıpranmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kimyasal deterjanlar yerine evde bulunan maddeler yardımıyla banyonun kireçlerden arındırabilmesi mümkün olabilmektedir.
Doğal yöntemlerle banyodaki kireçleri temizlemek ekonomik bir yapıya sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda aşınma ve yıpranmaya sebep olmaması bakımından oldukça gündemde olmaktadır. Evde uygulanabilecek doğal kireç temizleme yöntemlerin şu örnekleri verebiliriz:
- Limon
- Soda ve Sirke
- Amonyak
Limon
- Su
- Taze limon
Limonda bulunan sitrik asit fayanslar ve camlar üzerinde kireç birikimini giderme konusunda başarılı sonuçlar vermektedir. Taze limon kesilerek fayanslara ve sorunlu bölgeye direk olarak sürülebileceği gibi, suyla seyreltilerek de duvarlara ve sorunlu alanlara serpiştirilerek kullanılabilmektedir. Limon suyu kireçli yüzeyde bir süre bekletilerek arkasından yumuşak bir şekilde ovularak temizlenir.
Soda ve Sirke
- Sirke
- Soda
Bu yöntem kireçlenme ve tortular konusunda başarılı sonuçlar vermektedir. Soda ve sirke birleştiğinde kimyasal bir reaksiyon gelişir. Bu sayede kireç tortuları kolay bir şekilde yumuşar ve fazla bir çabaya gerek olmadan kolaylıkla temizlenebilir. Sorunlu olan yüzeye ilk olarak soda püskürtülür. Biraz bekletildikten sonra aynı yüzeye sirke püskürtülerek yumuşak hareketlerle silinir. Derin lekeler için ve şeritler diş fırçası kullanılarak temizlenebilir.
Amonyak
- Su
- Amonyak
Hoş olmayan bir kokuya sahip olmasına rağmen fayans, cam evye ve tesisatlar da bulunan kireç lekelerini çıkarma konusunda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Amonyak banyo temizliğinde dikkatli uygulanmaktadır. Çünkü asit aynı zamanda banyo yüzeyine veya dikişlere zarar verebilmektedir. Suyla seyreltilerek kullanılması önerilir. Uygulama sırasında güçlü koku ve dumana karşı akciğerlerin korunması gerektiği konusu göz önünde bulundurulmalıdır. Kireçli yüzeye püskürtüldükten sonra etkileşim için yarım saat bekletilir arkasından ılık suyla temizlenir. Gerekli görülmesi durumunda kuru bir bezle durulamadan sonra uygulama yapılan alan silinir.
Kabartma Tozu
- Bir buçuk litre su
- Bir bardak soda
- Dört kaçık sirke
- Beş kaşık kabartma tozu
Soda, sirke ve kabartma tozunu suyun içine döküp karıştırdıktan sonra önceden ıslatılarak nemlendirilmiş olan kireçli yüzeye püskürtün. Yarım saat civarında bekletildikten sonra ılık suyla durulanarak kuru bir bezle silinir.