Ankastre Fırınların Temizleme Aşamaları
Ankastre fırın temizliği konusunda kimyasal madde kullanımı sağlık açısından zararlıdır. Bunun yerine bitkisel çözümler uygulanmalıdır.
1Ankastre Fırın Temizleme
Mutfaklarda en sık kullanılan mutfak cihazlarının içinde fırınlar yer alır. En lezzetli olan yemekler fırında pişirilir. Kullanımı sık yapılan ankastre fırın ve normal fırın modellerinde lekeler ve kirler fazlasıyla oluşur. Fırın içi kullanımı bilinçli şekilde yapmak ve temizliği konusunda dikkatli olmak kirin ve yağın önüne geçer. Ankastre fırın temizliği ve normal fırın temizliği nasıl yapılır konusunda belli başlı detaylara dikkat etmek gerekir. Ayrıca kullanılacak ürünlerin kimyasal olmaması da gerekmektedir. Kimyasal ürünler sağlık açısından sorunlara yol açabileceği için ankastre fırın temizliği konusunda bitkisel ve elde olan malzemelerin kullanımın yapılması gerekmektedir.
2Fırın Temizliği İçin Çözümler
Karbonat İle Fırın Yağı Temizleme
- Yarım su bardağı karbonat
- 1/3 su bardağı tuz
- 1/3 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
Ankastre fırın temizliği nasıl yapılır, konusunda hazırlanan tüm malzemeler bir kabın içinde karıştırılır. Yağlı olan bölgeler diş fırçası yardımı ile bu karışım dağıtılır ve 5 dakika boyunca beklenir. 5 dakika sonra yağların kabardığını görebilirsiniz. Hazırlanan ılık su yardımı ve hazırlanan bez yardımı ile yağlı olan bölgeler silinir. Ankastre fırın temizliği konusunda en kolay çözümü karbonatlı karşım ile bulabilirsiniz. Ayrıca bu karışım sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmez.
Amonyak
Elektrikli ankastre fırın temizliği ile alakalı olarak fırını 65 derecede çalıştırın ve ısıtın. Sonrasında fırınının içine yarım fincan amonyaklı kâsenin içine dökün ve fırının içine koyun. Hazırlanan bu kâse fırının üst rafına konmalıdır. Bir tencere kaynatılmış sıcak su ise fırının alt rafına konmalıdır. Bu şekilde ertesi gün sabaha kadar fırın kapağı kapalı kalmalıdır. Ertesi gün saban su ve amonyak fırın içinden çıkartılır ve fırın havalanması için 10 dakika kapağı açık bırakılır. Sonrasında 1 litre ılık su içine amonyak ile bulaşık deterjanı karıştırılır. Bir bez yardımı ile le fırın içi silinir ve durulanır. Bu karışım ve uygulama gazlı olan fırınlarda kesinlikle kullanılmaz.
Tuz
Fırın kullanımı esnasında içine damlayan yemekler için tuz kullanımı yapılması gerekir. Leke kuruma yapmadan üzerine tuz dökülmelidir. Tuz dökme yöntemi ocak üstüne dökülen yemekler içinde yapılabilir. Tuz kokuların giderilmesi içinde birebiridir.
Sirke
Mutfaklarda yapılan kızartma sonucunda ocağın üstü, davlumbaz ve mutfak tezgâhı tamamen yağ olur. Bu tarz yağlar fırın içlerinde de mevcut ise sirkeye batırılmış olan sünger ile silinmelidir. Bu uygulamadan sonra durulama yapmak için yine süngeri soğuk suya bastırıp durulama yapmak gerekir. Sonrasından yumuşak kuru bir bez yardımı ile kurulama işlemi yapılmalıdır. Bu uygulama ankastre fırın temizliği dışında gazlı fırınlarda da yapılabilir.
Alüminyum Folyo
Akşam yemekleri için fırın içinde yapılacak olan et ve balık yemekleri fırını kirleyen etkenler arasında yer alır. Yapılacak olan yemeklerden dolayı fırın içi kirlensin istemiyorsanız fırının alt kısmına iki kat alüminyum folyo serebilirsiniz.
3Fırın Camı Temizleme Nasıl Yapılır?
Fırın camı zamanla içine toz alır ve su damlacıkları da alarak kötü görüntülerin oluşmasını sağlar. Toz ve su damlaları kötü görüntülerin yanı sıra fırın içinde pişen yemeğin ya da hamur işlerinin görünmesini engeller. Ankastre fırın temizliği açısından ve cam temizliği açısından fırının camları vidalarından dikkatli bir şekilde sökülmelidir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir hatta bu işten anlayan kişiye söktürmek doğru ve akıllı bir adım olur.
Fırın camlarının sökülmesinin ardından camlar lavabo altında sirkeli su ya da karbonatla su yardımı ile silinir. Sonrasında kuru ve yumuşak bir bez yardımı ile kurulanmalıdır. Ankastre fırın temizliği dâhilinde camın en doğru şekilde takılması gerekir. Bu konuda dikkatli olmak önemlidir.