Mutfak Dolaplarındaki Yağ Lekesi ve Kirleri Çıkartmak İçin Neler Yapılması Gerekir?
Mutfak dolaplarında bulunan yağ ve kirlerin çıkartılması için öncelikli olarak bu sorunun derinleşmemesi adına dikkat edilir. Sonrasında düzenli olarak temizlik yapmak önemlidir.
1Mutfak Dolaplarındaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Mutfak dolaplarındaki kirlerden, yağ ve lekelerden kurtulmak için öncelikli olarak kirler tamamen yer etmeden temizleme kuralını unutmadan hareket etmek gerekir. Önemli olan mutfak dolabındaki yağ birikimi ve lekeleri uzun dönem bekletmenin sorun açtığını da unutmamak gerekmektedir. Günlük olarak ya da 2 günde bir nemli bir bez yardımı ile mutfak dolaplarındaki lekeleri silmek çok önemli bir detaydır. B u şekilde ciddi düzeyde meydana gelecek olan yağ birikimlerinin ve yağ lekesi sorunlarının da önüne geçilir. Dolaplarda bulunan yağların olduğu bölgeye yer edinmemesi için yağlı yemekler ve kızartmalar yapıldığında bu alanların hemen silinmesi gerekir. İşlemleri yaparken henüz donmamış olan yağlar mikro fiber bez yardımı ile silinmelidir. Hatta mikro fiber beze az düzeyde bulaşık deterjanı dökülebilir. Sonrasında nemli bir bezin yardımı ile mutfak dolaplarındaki bulaşık deterjanı kurulanır. Yalnız yağ lekeleri donmuşsa ve derinleşmişse bu uygulamadan daha fazla çaba gerekir. Bu tarz derinleşen sorunlar için yapılacak belli başlı uygulamalar bulunur. Bunlardan bir tanesi beze yağ çözücü dökülmesidir. Sonrasında yine yağları çözücü olan madde nemli bir bezin yardımı ile durulanır. Bu sayede lekeler çıkarılır. Yapılacak olan temizleme işlemlerinde dolaplara zarar vermemek çok önemlidir. Evde kullanılan doğal ürünler bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaktır. Özellikle mutfak dolanındaki yağ lekesi en güzel limon ve elma sirkesi yardımı ile çıkar. Elma sirkesi en iyi yağ çözücü ve en iyi leke çıkarıcıdır. Mutfak dolaplarındaki lekeler için kullanılacak olan doğal ürünler hem mobilyalara zarar vermez hem de kişi sağlığına zarar vermez.
2Temizlik Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temizlik sırasında dikkat edilecek olan en önemli detay dolapların çizilmeden, renginde solma yapmadan ve sağlığa zarar vermeden işlem yapılmasıdır. Bunun için temizliğin tamamında yumuşak dokuya sahip olan bir bezin kullanılması en iyi çözüm olacaktır. Ayrıca kullanılacak olan çözücü deterjanın tahriş etme özelliğinin bulunmaması gerekir. Özellikle dolapların yüzey kısmında toz ve kir birikintisi bulunuyorsa bu sorun çizilmelere sebep olur. Bundan kaynaklı olarak yağ çözücü deterjan kullanımı yapmadan önce mutlaka alan bez yardımı ile bu sorunun arındırılması en iyi çözümdür. Bunlar dışında kullanılacak olan yöntemler arasında;
Sirke ve bulaşık deterjanı çözümü;
Derin bir kovanın iç kısmına bulaşık deterjanı ve sirke koyulur. Üzerine ılık su ilave edilir. Bu karışım yardımı ile yağlı olan tüm mutfak dolapları silinir. Deterjan yağların dolapların üstünden akmasına olanak sağlayacak olan en iyi çözücü içinde yer alır. Sirkede dolapların en iyi şekilde parlamasına olanak sağlar. Sirke ayrıca en iyi dezenfektendir.
Duru su ile çözüm;
Sirkeli su ve deterjan yardımı ile tüm kirler çıkar. Bunun ardından bir kovanın içinde duru su yardımı ile deterjandan kaynaklı olarak oluşan köpükler ortadan kaldırılır. Duru sirkeden dolayı meydana gelebilecek olan kokuyu da ortadan kaldırır. Duru su ile silme işlemleri birkaç kez tekrarlanmalıdır.
Kuru bez ile çözüm;
Tüm işlemlerin tamamlanmasından sonra mutfakta bulunan dolapların nemli şekilde kalmadığından emin olmak gerekir. Bunu yapmak adına suyu çekme özelliğine sahip ve pamuklu bir bez kullanımın yapılması gerekir. Dolapların en iyi şekilde kurulanması çok önemlidir. Nemli olan alanlarda bakteri üretimi meydana gelir ve küflenmeler oluşur.