Alçıpan Asma Tavan Yapımı Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?
Alçıpan asma tavan uygulamalarının yapılmasında gerekli malzemelerin toparlanması, tasarım ile alakalı olarak önceden karar verilmesi gerekir. Eksiksiz malzemeler ile şık alanlar yaratılabilir.
1Alçıpan Asma Tavan Nasıl Yapılır ve Gereken Malzemeleri Nelerdir?
Alçıpan ile asma tavan yapmak için gerekli malzemeler;
- Alçı levha; yangına, suya dayanıklı olması gerekir.
- TC profil : L= 3 m
- TU profil : L= 3 m
- Dübel vida : TU profil yapılarını duvar bölgesine sabitleme yapmak adına kullanılır.
- Ekleme parçası; TC profil yapılarını birbirlerine sabitleme yapmak adına kullanılır.
- Borazan vida : alçı olan levhaları profillere sabitleme yapmak adına kullanılır.
- Çelik dübel
- Askı maşası: ana profil yapılarının taşınması adına kullanılır.
- Askı çubuğu: askı maşalarının taşınması adına kullanılır.
- Derz bandı: alçı levhalarını narasında bulunan derzler için kullanılır.
- Klips: tali profil yapılarını sabitleme yapmak adına kullanılır.
- Derz dolgusu: dolgu yapmak adına kullanılır.
Yukarıda bulunan malzemelerin hepsinin ayarlanmasından sonra asma tavan uygulaması yapılır. Asma tavan işlemlerinde işçilik çok önemlidir. İşçiliği düzgün olmayan tavan uygulamaları hoş olmayan görüntülerin elde edilmesini sağlar. Asma tavan nasıl yapılır kapsamında mutlaka nasıl bir tasarım yapılacağına önceden karar verilmelidir. Gerekirse duvar ile tavan beraber kombine edilmelidir. Asma tavan fiyatları yapılacak olan tasarıma, odanın büyüklüğüne işçilik maliyetine ve kullanılacak olan malzemelerin kalitesine göre değişir.
2Asma Tavan Nasıl Yapılır?
Yapılacak olan uygulamada öncelikli olarak asma tavan kotunun belirlenmesi yapılır. Yapılacak olan tavanda bitiş noktası kotu dikkate alınarak alçı levhaların kalınlıkları temiz olan bölgeye eklenir. U profilleri için alt kot duvar yüzeyinde işaretlenir.
Askı çubuğu uygulama yapılacak olan duvarın köşe kısmından iki duvara olan uzaklığı 10 c olabilecek şekilde monte edilmelidir. Bu çubuklar her daim ana profilleri taşıma görevi üstlenirler. Ana profillerin montaj edilmesinde sorun yaşanmaması adına hangi duvara paralel durması gerektiği daha önceden belirlenmelidir. Ana profiller her daim odanın en uzun olan duvar bölgesine paralel şekilde olmalıdır. Bu ayarlama yapıldıktan sonra dübel için işaretlenmeler yapılır.
Kullanılacak olan askı çubuklarının yerlerinin belirlenmesi adına ses, elektrik, klima ve havalandırma bacalarının geçip geçmediğine dikkat edilmesi gerekir. Ek olarak askı çubuğu kullanılacaksa önceden konulacak olan askı çubukları ile ana profiller ile çakışmamasına dikkat edilmesi gerekir. Dübellerin daha önceden belirlenmiş olan yerleri matkap yardımı ile açılmalıdır.
Matkapta kullanılacak olan ucun kesinlikle dübelden bir numara küçük olması gerekir. Askı çubuklarının ne kadar kullanılacağı konusunda belirleme yapılır. Tavan ve U profillerin alt kotu aralığında kalmış mesafelerden en az 4 ila 5 cm ve en fazla 7 ila 8 cm kısa kesilmelidir. Askı çubuklarının takılmasında daha önceden monte edilmiş olan ve yerinde sağlamlanmış çelik dübellerin üstüne L demirlerin içinden geçilerek asılma yapılır. Askı maşalarının hepsi montalama esnasında sorun çıkartmaması adına diğer profiller ile aynı tarafa bakacak şekilde takılmalıdır. Takılma işleminde askı çubukları üstünde var olan yaylara basılır. Bunun ardından yayın üstünde yer alan deliklerden geçirilme işlemi yapılmalıdır. Ana profiller yine diğer profillerin üzerine monte edilerek takılır. Sağlama olası dikkat edilmesi çok önemlidir. Ana profillerin takılmasında ekleme parçaların birbirine geçirilerek eklenmesi gerekir.
3Aşamaların Geri Kalan Bölümü
Tali profillerin takılmasında aralıkların belli düzeyde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu mesafe kesinlikle 50 cm geçmemelidir. Bunun en büyük nedeni alt kısmına monte edilecek olan alçı levhaları doğru şekilde taşıyacak olmasıdır. Bu aralığı geçerse alçı levhalarda zaman içinde sarkmalar meydana gelir ve kötü bir görüntü oluşur.
Giydirme ya da mevcut olan duvardan uzaklığının da 10 cm olması gerekir. Tali profillerin hepsinin sabitlenmesi sağlamlık açısından gereklidir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra alçı levhaların kesilme işlemlerine geçilir. Bu levhaların kesilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli detay ölçünün dikkatli şekilde alınmasıdır. Ölçü alma işlemi alçı levhanın monte edileceği bölgede yapılması gerekir. Uygulanacak olan işlemlerde yalıtım işlemi yapılması düşünülüyorsa kesinlikle alçı levhalar koyulmadan önce yapılmalıdır. Yaylım malzemeleri profillerin üstüne yerleştirilmelidir. Kesilen alçı levhalar matkap yardımı ile monte edilir. Bu işlemde dikkat edilecek olan en önemli nokta vidanın Aralıklarının 30 cm geçmemesidir. Uygulama esnasında vidanın baş kısımlarının alçının içine gömülmemesi de gerekir.
Alçı levhalarının vidalama işlemleri tamamlandıktan sonra derz bandı çekim işlemi yapılır. Derz bandı dolgu alçısının levhayı daha sağlam bir şekilde tutmasını ve kuruyunca çatlamamasını sağlar. Uygulamaların hepsinin işçilik konusunda deneyimli olan ellerden çıkması şık, modern, konforlu ve rahat ortamların oluşmasını sağlar. Asma tavan evin içine şıklık sunan bir uygulamadır.