• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Asma Tavan Yapmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmesi Gerekmektedir?

Asma tavan yapmak isteyen kişilerin daha önceden bu uygulama için detaylı bir çizim yaparak plan hazırlaması gerekir. bu plan dahilinde gerekli olan uygulama işlemleri yapılmalıdır.

İçerik
  1. Asma Tavan Nasıl ve Hangi Aşamalar Dâhilinde Yapılır?
  2. Taşıyıcı Konstrüksiyon  ve Montaj
  3. Asman Tavan Montajı 

1Asma Tavan Nasıl ve Hangi Aşamalar Dâhilinde Yapılır?

resim-5762

resim-5763

resim-5764

resim-5765

resim-5766

Asma tavan modelleri her tür iş yerinde, büroda, konferans salonların, alışveriş merkezlerinde, evler, spor salonlarında vb. birçok alanda dekorasyon, ses ve yatlım amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle nem, yangın ve yalıtım amaçlı da birçok faydası bulunur. Tavan bölgesine yapılacak olan bu uygulamada akustiği düzenler, gürültüyü tamamen emer ve ışığın yansıtılmasını yüksek düzeyde tutar.  Kırılganlığının olmamasından dolayı takılması, sökülmesi ve temizlenmesi oldukça kolaydır. Asma tavan uygulamasını yapmak adına öncelikli olarak kurulacağı odanın kesin ölçümlerini alın. Ardından, grafik kâğıt üzerinde ölçeklendirilecek kesin boyutları çizin. Ardından gerekli malzemeleri hazırlayın. Bu malzemeler;

Gerekli Malzemeler

Malzeme Adı

1 m2 İçin Malzeme

Alçı levha

1,05 m²

TU Profil

0,90 m 

TC Profili

3,50 m 

Ekleme Parçası

0,6 adet 

Dübel ve Vida 

1 adet 

Çelik Dübel 

1 adet 

Askı Çubuğu

1,6 adet

Askı Maşası 

1,6 adet 

Klips

4,7 adet

Borazan Vida 

16 adet 

Derz Bandı 

1,8 m 

Derz Dolgu Alçısı

0,400 kg 

Saten Perdah Alçısı

1 kg/ m² (Her 1 mm kalınlık için kullanılacak)

Yalıtım malzemesi (isteğe bağlı kullanılır.) 

1,05 m²

Köşe profili

Tavanın detayına göre değişmektedir.

Uygulamanın yapılacağı alana göre ve tercih edilmiş olan levhaların enleri dikkate alınarak (50-60 cm) alanı 50 veya 60’ın katları olacak şekilde bölmek gerekir. Odanın ya da işlem yapılacak olan alanların simetrik olan yerleri başlangıç noktası şeklinde alınırsa daha estetik ve hoş bir görünüm kazanmak mümkündür. 120 cmlik levha boyutu ya da iki ayrı parçaya bölünmek sureti ile 50×50 veya 60×60 cm ebatları kullanmak adına diğer eksen aynı şekilde bölme işlemleri yapılır. İhtiyaç doğrultusunda asma tavan kısmında aydınlatmalar, yangın uyarma sistemleri, havalandırma ve klima ile alakalı tesisatlar da tasarlanmalıdır.

2Taşıyıcı Konstrüksiyon  ve Montaj

resim-5767

resim-5768

resim-5769

resim-5770

resim-5771

resim-5772

resim-5773

resim-5774

Asma tavan yapımı kapsamında tavan bölgesinde levhaların taşınması adına bir kaset uygulaması yapılır. Bunun için L ve T profillerin kullanımı yapılmalıdır. Preste basılan ve işlenen, geçme ağızları ile  tespit delikleri desteği ile birbirlerine bağlanır. Bu sayede yapılan planına uygun şekilde tavanda kasetler oluşturulmaktadır. Taşıyıcı konstrüksiyonda bulunacak olan askı sistemi askı çubuğu ve askı maşası ile oluşturulur. Asma tavan modelini uygulamak adına zeminden kot alınması işlemi yapılmalıdır. Yapılacak olan işaretleme dikkate alınarak duvardan kenar çerçeve L profillere monte edilir. Uygulama alının da kolon mevcutsa aynı uygulama kolon içinde yapılmalıdır. Taşıyıcının hizasında var olan askı çubuğu plan doğrultusunda vida ve dübeller ile monte edilir. T porifiller ayarlanma özelliği bulunan askı yayları yardımı ile askı çubuklarına bağlanmalıdır. Ara taşıyıcı görevini üstlenen T profillerin de montaj işlemi gerçekleştirilir. Yapılacak olan tasarımının planı dâhilinde kenar kısımlarda meydana çıkan minik ebatlı levhalar standart olan levhalardan kesilir. Kesilme işlemi her daim planda bulunan rakamlar dâhilinde ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

3Asman Tavan Montajı 

resim-5775

resim-5776

resim-5777

resim-5778

Son aşamaya geçilmeden önce plan tekrardan gözden geçilir ve var olan hatalar mevcutsa hemen düzeltmesi yapılır. Bu aşamaya gelindiğinde badana ve boya işlemleri bitmiş, klima, ses, yangın gibi faktörlerin tesisatların tavan bölgesinde düzenlenmiş olmalıdır. Mevcut alandan kot alınarak, kolonlarda, duvarlarda, vb. alanlarda işaretlemeler yapılır. Alınacak kot dâhilinde L profillerinden meydana gelen kenar çerçeveler dübel ve vida yardımıyla duvara sabitlenir. Ana taşıyıcı ürünlerin asılacağı özel ayarlanabilecek olan askı elemanları ve ana taşıyıcının yönü dikkate alınarak 120 cm aralıklar ile tavan bölgesine sabitlenir. Ardından ana taşıyıcı montajı yapılır. Ana taşıyıcıların montaj işlemi yapıldıktan sonra 60 cm boyunda kesilen ara taşıyıcı montajı yapılır. Ara taşıyıcılar da ana taşıyıcılar gibi T profillerden yapılır. Bunların uç kısımları ana taşıyıcı üstündeki deliklere geçirilir. Askı yaylarının olduğu kısımdan hassas şekilde ayarlama yapılır. Biten işlemlerden sonra asma tavan levhaları itinalı bir şekilde yerleştirilir. Kesilen levhaların profillere tam olarak oturması gerekir. Aksi takdirde yapılan işlemlerin hepsi boşa gider. Bundan dolayı kesme işlemleri tam ölçü dâhilinde ve plan doğrultusunda yapılmalıdır.

resim-5779

resim-5780

resim-5781

resim-5782

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...