• Dekorasyon ve tadilat başarılı sonucu alana kadar
  • Videolu ve resimli adım adım anlatımlar
  • Ya işçi tut - Ya da kendin yap
  • Mutfak tadilatında hesap makinaları

Mutfak Çizimi Nasıl Yapılır

Mutfak tasarımında dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Mutfak çiziminde dikkat edilmesi gereken hususları yazıda bulabilirsiniz.

İçerik
  1. Mutfak Çizimi
  2. Mutfak Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  3. Mutfak Planının Oluşturulması
  4. Plan Oluşturulması
  5. Perspektif Çizimi

1Mutfak Çizimi

Mutfağın rahat ve kullanışlı olması, evin sağlığı bakımından son derece önemlidir. Mutfak yemeklerin pişirildiği ve yiyecek malzemelerin depolandığı alan olduğu için iyi bir biçimde dizayn edilmesi gerekir. İyi bir tasarıma sahip olmayan mutfakta dekorasyon için ne kadar kaliteli malzemeler kullanılırsa kullanılsın, rutubet gibi sorunların görülmesi kaçınılmazdır. Mutfak tasarımına evin diğer alanlarından daha çok dikkat etmek için mutfak çizimi konusunda uzmanlığa sahip olmak önemlidir.

2Mutfak Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

mutfak-cizimi-2

  • Mutfağın yüzölçümü, dikkat edilecek en temel unsurdur. Mutfak dolabı çizimleri, mutfak olması için ayrılmış alanın büyüklüğüne göre yapılır. Mutfağın yüzölçümüyle uyumlu bir çizim yapılmalı ve bu alanın işlevsel bir biçimde tasarlandığından emin olunmalıdır.
  • Rutubet seviyesi de mutfak çizimi yaparken önemlidir. Eğer rutubet ihtimali olan bir alan söz konusuysaa malzeme seçimi ona göre yapılmalı, ayrıca dolaplar ve diğer envanter rutubeti engelleyecek şekilde yerleştirilmelidir. Aksi takdirde mutfakta sağlıksız bir ortam oluşacak ve bu durum yaşam alanındaki sağlığı tehdit edecektir.
  • Evin genel dekorasyonu da mutfak tasarımında önemli bir detaydır. Mutfak projesi hazırlanırken genel dekorasyon ile uyumlu bir plan çıkarmak son derece önemlidir. Örneğin modern çizgilerin hakim olduğu bir dekorasyon söz konusuysa, bu anlayış mutfağa da uygulanmalıdır. Mutfak tasarımının evin geneliyle uyumlu olması mekanda estetik bir dekorasyon yaratılmasına yardımcı olacaktır.

3Mutfak Planının Oluşturulması

mutfak-cizimi-3

Çizime başlamadan önce 1/50 ölçeğinde örnek bir taslak çıkarmak gerekir. Bu taslak, mutfaktaki planın ana hatlarını içerir. Daha sonra bu taslak 1/10 ya da 1/20 ölçeğinde büyütülerek plana dönüştürülür. Bu planı oluşturmak için Cad programlarını kullanmak faydalı olacaktır. Bu tür programlarda mutfak tasarımı için ayrı opsiyonlar bulunmakta olduğu için çizmeyi kolaylaştırdıklarını söylemek gerekir.

Ancak Cad programında çizim yapmadan önce temel bir perspektif taslağı çıkarmanız faydalı olacaktır. Mutfak dolaplarının ve tezgahın hangi sırada uzanacağını kroki ve perspektif olarak çıkardıktan sonra Cad programında daha kolay bir biçimde ilerleyebilirsiniz. Bunun için özel plan kağıtlarından almalı ve mutfağı ölçerek 1/50 ölçüsünde bir taslak çıkarmaya dikkat etmelisiniz.

Mutfak proje çizimi yaparken elektrikli ev eşyalarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Kullanılması düşünülen bulaşık makinesi, fırın, buzdolabı, küçük ev aletleri gibi cihazlar mutfak plan çizimleri yaparken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Tezgahın üzerindeki alan da küçük ev aletlerine göre tasarlanmalıdır. Ayrıca ankastre, aspratör gibi cihazlar da taslak oluşturulurken dikkate alınmalıdır.

mutfak-cizimi-4

4Plan Oluşturulması

mutfak-cizimi-3

Cad programı, mutfak çizimi karakalem yöntemiyle yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Bu programı kullanarak taslağa uygun bir plan çıkarmak ve tadilat yapılacak tasarımı oluşturmak mümkündür. Cad programı, iç mimari tasarımlarında en çok kullanılan programdır. Muıtfak tasarımı için ayrı modüllere sahip olmakla birlikte, kullanımı kolay ve pratik özelliklere sahip bir uygulamadır.

Türkçe arayüz seçeneğine sahip Cad, komutların üstüne imleç ile gelindiğinde modül ve komut isimlerini gösteriyor. Bu komutları programın dil menüsünden İngilizce’ye ya da başka bir dile çevirmek mümkün. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olmakla birlikte, mutfağın ölçüleri girildiğinde gerçek ölçülere uyarlanabilecek bir plan çıkarılmasına yardımcı oluyor. Bu bakımdan sketchup mutfak çizimi yaparken kesinlikle bu programın kullanılması gerekiyor. Bunun dışında Adeko programı da çizim için uygundur.

Alan çizimini yapmadan önce duvarların ölçülerini belirlemek gerekir. Bunun için öncelikle line(çizgi) komutuna tıklanır ve duvarlar dışarıdan 20 cm içeri doğru çizilir. Mutfağın içine doğru uzanan hol de 25 cm ölçülerinde çizilir. Tezgah ve mutfak dolapları hol ile paralel bir biçimde çizilmeli ve ölçüleri holden küçük olmalıdır.

mutfak-cizimi-6

5Perspektif Çizimi

mutfak-cizimi-2

Mutfak tasarımında mutfak modeli çizimleri sonrasındaki aşama perspektif çizimidir. Krokisi çıkarılmış olan mutfağın perspektifinin de çizilmesi gerekir. Bu şekilde mutfaktaki eşya yerleşimi daha iyi bir biçimde yapılacak ve alanı daha verimli kullanmak mümkün olacaktır.

İç mekan perspektif çizimlerinde genellikle tek noktalı perspektif yöntemi kullanılır. Ancak oturma odası olarak da kullanılan geniş bir mutfak söz konusuysa çift nokta kullanılabilir. Ayrıca salon ile birleşik Amerikan mutfaklarda da çift noktalı perspektif kullanmak gerekebilir. Endüstriyel tasarım yapılmadan önce karakalem yöntemin kullanmak faydalı olacaktır.

mutfak-cizimi-8

Mutfak projesi çizimi yaptıktan sonra, bu çizime uygun bir perspektif çıkarmak gerekir. Kullanılacak eşyalar, tezgah ölçüleri gibi detaylar da perspektife dahil edilmelidir. Bu taslak oluşturulduktan sonra DWG programı kullanılabilir. DWG programını kullanarak daha önceden çizilmiş mutfak taslaklarını sketchup mutfak çizimi de dahil olmak üzere pek çok metotla profesyonel hâle getirmek mümkündür. Perspektif çiziminden sonra mutfak tasarımı hazır olacaktır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...